понеделник, 16 декември 2013 г.

Прогноза за зимата за периода Декември - Март



През изминалите черти години над страната ни зимите бяха аномални , тоест стойностите на  на максималните и минимални температури  бяха по-високи от нормалните за тази географска ширина. През този период ние сме свикнали на по-топли зими и ни се струва , че класическите зими са много студени , същност те са нормални. Данните от моделите ни показват , че зимата у нас са нормални , дори тази зима , която се очаква няма да е с много ниски температури , а близки до нормалните. Декември започва доста сухо и с по-високи максимални температури , който са с около 0.7 по-високи от нормалните за този сезон.  Януари се очакват валежи то сняг към първата половина от месеца и температурите , ще паднат , те отново , ще са около нормалните и ще са с стойности от -15 до - 5 и максимални -5 до 3 градуса , над Дунавската равнина , ще се наблюдават по-чести мъгли и зареди високата концентрация на влага в атмосферата , ще се струва , че температурите ще са по-ниски..  
Февруари температурата  , ще паднат още , но няма да бъдат с сибирски характер както казват някой , очакват се по чести валежи то сняг и по ниски минимални температури от порядъка на места от - 20 до - 6 градуса и максимални от -7 до -3 градуса за някой райони.
Март , ще започне с по-топли слънчеви часов и времето постепенно ще се затопля , все пак ще се очакват валежи то сняг но на по малко места и предимно над северните и западните райони.

  

четвъртък, 12 декември 2013 г.

Времето у нас за 13-ти декември

И през тази нощ над източните части , времето ще е предимно облачно с слаби валежи от сняг на места , ще са още от дъжд - предимно над южните части , има възможност валежите да предизвикат и поледици. През деня валежи от сняг ще има и над югоизточните части и по крайбрежната ивица , температурите ще са от -3 сутрин до -1 / +3 градуса през деня. Над останалата част , ще с топли минимални температури от -1 до +3 градуса , максималните , ще са до 5

сряда, 11 декември 2013 г.

Предупреждение за поледици над източна България

През нощта се очакват слаби валежи от дъжд и сняг над източната половина на страната , валежите около черноморското крайбрежие , ще са смесени и са възможни заледявания , през деня по интензивни снеговалежи се очакват над централната част и североизточната част от България и Стара планина.
Температурите утре , ще са под -5 градуса , най-топлите минималните температури се очакват около северозападна България и южна до 2 - 3 градуса , най-студените около котловините до -5 градуса очакват се слани на много места от Дунавската равнина , максималните ще са от  2 до 6 градуса , за района на София до 4 , Видин - 5 , Пловдив 3  , Варна и Бургас около 2-3 градуса. Времето , ще е облачно над източната половина от страната с краткотрайни валежи от сняг , над западната , ще е с разказна облачност намаляваща до слънчево  

понеделник, 9 декември 2013 г.

Времето за 10-ти декември 2013г.

През нощта срещу 10-ти над областите от североизточна България , вятърът ще е много бурен  от втора категория със скорости до 70 км/ час . През деня над цялата Дунавска равнина , ще е ветровито , очакват се силни пориви на вятъра и над Горнотракийската низина. Привечер се очаква да отслабне , температурите ще се понижат с 2- 3 градуса и минималните , ще са от - 5 над котловините до -3 над южните райони , за равнината част от Дунавската равнина от -4 до -3 градуса - минимални , максималните , ще са над 0 градуса над цялата страна.


Над източна България
През нощта се очаква валежи от дъжд над източните части от страна , има условия за образуване на поледици.
Над Стара планина се очакват интензивни валежи от сняг , възможно е утре снежната покривка над Горнотракийската низина да е около 0,5-1 мм










неделя, 8 декември 2013 г.

Силни ветрове , ще връхлетят България отново ! 9.12.2013г



Идната седмица , ще започне с студено утро , но приятни температури , все още вятъра , ще е слаб на места поривите , ще са до 20 км/час. Времето , ще е с разказна облачност , която в последствие , ще се уплътнява.  Вятъра , ще духа от северозапад и ще се усилва , привечер над северозападна и централната част от Дунавската равнина , поривите  , ще достигнат до 45 км/час Късно вечер валежи от сняг , ще обхванат центрираните части от Стара планина и някой района на централна България. Над по-ниските райони опасността от поледици е голяма , очакват поледици да се образуват над В.Търново , Търговище , районите около С.Загора , Ямбол и Варна.

Вторник

Над цялата страна , ще е много ветровито предупреждението е от втора степен за опасни силни пориви на вятъра до и над  60 км/час

събота, 7 декември 2013 г.

Времето за 8.12.2013г.


Урагани ветрове се очакват през тази нощ и утре през деня , времето , ще е много студено на места температурите ще са около - 5 - 9 градуса , максималните до -3 , над южните част , термометъра , ще показва стойности около  3 градуса .

Най-ветровито , ще е над Дунавската равнина , скоростта на поврите на вятъра ще са от 50 - 80 км/час. Над цялата страна , ще е ветровито.


През идната седмица най-опасно , ще е времето в вторник , навсякъде скоростта на ветровете , ще е над 50 км/час , степента обявена за сега е втора

петък, 6 декември 2013 г.

Предупреждение от първа и втора степен за опасни ветрове - 7.12.2013г.



Днес , ще е един от най-ветровитите дни от началото на есента , скоростта на ветровете , ще варира от 20 до 60 км/час.
На много места са издадени предупреждения за силни ветрове от първа степен , а над високите върхове скоростта на ветровете , ще е до 70 км/час. Причината е преминаването на мощна изобарана  долина или на кратко студен фронт , който ще понижи температурите у нас и , ще донесе мощни ветрове над Дунавската равнина и Горнотракийската низина. Ветровете , който ги наблюдаваме у нас , са причинени от мощният циклон , който нанесе огромни щети над северните райони на  Европа се изтегля на североизток- изток към Москва , но системата е толкова голяма , че Балканският п-в се намира във периферията му.

Ето какво представлява циклонът
 Районът , който съм оградил е центъра на циклона вижда се и скоростта на ветровете / колкото по-топъл е цвета толкова по-силни са ветровете например за района на североизточна България се очакват ветрове с скорост около 70 км/час , а над Исландия до 120 км/час.

четвъртък, 5 декември 2013 г.

Времето за 06.12.2013г.

Предупреждение за много силни ветрове над цялата Дунавска равнина

Преди обяд най-ветровито , ще е над североизточните части от страната и ще е предимно от югозапад с скорости на поривите до 40 - 50 км./час през деня над страната , ще премине студен атмосферен фронт и с усилване на вятъра над цялата равнина , ще започне да навлиза по -студен въздух , заедно с това ветровете , ще се улисат и най-ветровито , ще е над североизточна България с пориви до  50-60 км/час.
Температурите сутрин , ще са около - 5 до -1 над по южните части , дневните около - 1 до 5 градуса.

сряда, 4 декември 2013 г.

Предупреждение за силни пориви на вятъра




Предупреждение за  първа и втора степен за много силни пориви на вятъра.
Най-ветровито , ще е днес (5.12) над Дунавската равнина по-силни , ще са поривите над централните и източни части от страната , очакваните пориви , ще са от 40 - 55 км/час и ще са на отделни пулсации. През деня , ще е слънчево , възможно е да се появи висока облачност над Дунавската равнина , но облачността ще е разкъсана , вятърът , ще е от северозапад и с него , ще нахлува по студен въздух. Температурите тази сутрин , ще са много ниски и е възможно на много места да се очакват и слани , те ще варират от -7 до -3 градуса , за района на  София -5 , максималните около -3 до 5 градуса  - над южните райони.
 

вторник, 3 декември 2013 г.

Прогнози за 7-9 Декември



Тези три карти , показват степента на тревога , която се очаква да се развие през следващите няколко дена , предупреждението е от за трета степен над планките райони и втора над равнинната част от страната , скоростта на ветровете , ще е от 50. - 80 км/час , над планските върхове от 120 - 130 км/час

понеделник, 2 декември 2013 г.

Зимата идва 6-8 декември



Синоптичната обстановка за 7 декември , вижда се мощният студен фронт , който понижава температурите на Балканите и развиващата се валежна  зона над Западна България , очаква се след тази промяна , много студен въздух от Сибир да нахлува директно към нашата страна  и да понижи температурите  на много места до - 12 до -8 градуса.



Обстановката на изобарите на височина от 1 км и 5 км . Над Балканският п-в се създава валежна обстановка , над цялата страна се очакват валежи то сняг, само над югоизточните части  са възможни все още валежите да са от дъжд , очаква се да се образуват привечер  поледици над югоизточните райони.



На последната графика от модела се вижда и образуването на мощен черноморски циклон , който допълнително , ще образува по-дълготрайна снежна обстановка и силни валежи над източна и североизточната  част от страната.
Очакват се силни ветрове по-крайбрежната ивица , скоростта на ветровете , ще са около 45 - 60 км/час .


Анализ на обстановката :

Със бяло съм показал въздушният поток , който бива засмукан от циклоналната циркулация на кратко студеня въздух се предвижва над западната периферия на циклона и нахлува от запад ,по същото  време налягането се повишава и създава благоприятни условия за инверсии - ниски температури над котловините и равнините. Топлата маса ,която бива избутана от Средиземноморието се настанява над източната част на циклона и затопля районите и така контраста във температурите   е много по-висок, съответно се наблюдават  лоши метеорологични явления.


петък, 15 ноември 2013 г.

Времето сега 15-ти ноември

През деня , по ветровито , ще е над югоизточна България, скоростта на поровите там , ще са около 50 км/час. През деня времето , ще е облачно с временни разкъсвания на облачността главно над западна и североизточна България. По-късно през деня , облачността и над източна България постепенно , ще се размива.

сряда, 13 ноември 2013 г.

Времето за 14 ноември



Предупреждение за силни ветрове са издадени на карата за следните области : Северозападна , централна и югозападна България , очаква се поривите да достигнат до 40км/час през деня.

От североизток вятъра , ще се усили и над Дунавската равнина се очакват на места поривите  да достигнат до 45 км/час. Вятърът , по късно през деня , ще се усили и над северозападна и Софийска област... Температурите над цялата страна , ще се понижат с 2-3 градуса , максималните , ще са до 13 градуса .
 

Температурният ход от 14 до 19 ноември

Данните са направени на Eksel и са за следните градове;

Видин и  София

Видин ( температурите до 19-ти ноември,  почасово )


( цъкни за по едър мащаб )

София ( температурите до 19-ти ноември,  почасово )


( цъкни за по едър мащаб )

понеделник, 11 ноември 2013 г.

Времето за 12-ти ноември

Днес времето , ще е предимно облачно с възможни превалявания над централна и западна България. Най-интензивни , ще са валежите през ноща срещу 11-ти около Родопите , но постепенно валежната  зона , ще се премества на северозапад и ще се разсейва .
Температурите , ще се понижават и на много места ще достигат до 12 - 14 градуса , минималните ще са около 5 градуса

събота, 9 ноември 2013 г.

Времето за 10-ти и 11 ноември



От утре времето над  нас , ще започне постепенно да се влошава , отначало през деня , ще е предимно слънчево , но следобед и около обед , ще се появи висока облачност , която постепенно , ще се уплътнява , над крайните северозападни райони е възможно привечер да превали дъжд , също и над Софийска област , температурите , ще останат без промяна за сега !

Над останалата част , времето ще е предимно слънчево с временни увеличения на облачността привечер валежи не се очакват , температурите , ще са от 15 до 21 градуса.



Изгледи за 11-ти ноември



Очаква се през целя ден да е ветровито над Дунавската и Горнотракийската низина , над Софисткото плато се очаква засилване на вятъра около обед.

Скоростта на ветровете , ще са около 24 - 38 км/час на места и пориви до 48 км/час
Времето , ще е предимно облачно , но на места ще има отделни разкъсвания

петък, 8 ноември 2013 г.

Времето за 9-ти ноември



Предупреждение за силни ветрове до 40  км/час се очакват над североизточните райони.
Времето над цялата страна , ще се определя от антициклонално поле , на много места минималните температури , ще са под 3 градуса , максималните около 17 градуса .

През идната седмица се очаква трайно влошаване на времето и температурите , ще се понижат ..
На много места се очакват валежи , а над 1300 метра и сняг.


четвъртък, 7 ноември 2013 г.

Прогнози за България за 9-ти ноември


Времето днес и утре , няма да е с интересни метеорологични явления , т.е очаква се слънчево и тихо време , но по-студено от миналите дни.
Прогнози за температурите в градовете , можете да намерите в сайта www.weather-word.hit.bg.
През идващите дни , се очаква силни пориви на вятъра до 35 - 40 км/час над крайните североизточни райони.

Очаква се обновяване на данните утре .... 8.11.2013г.

сряда, 6 ноември 2013 г.

Прогноза за времето за 7.11.2013г.



Валежната зона бързо , ще се изтегля на изток заедно с нея валежите у нас бързо , ще спрат . Времето , ще е слънчево , но ветровито на много места са издадени предупреждения за силни ветрове от 1-ра степен , с тенденция вятърът да отслабне .
Най-ветровито , ще е над североизточна  и източна България , по тихо , ще е над северозападните райони и около София .
Силни ветрове се очаква и около река Струма , поривите там , ще са около 24 - 45 км/час.
Температурите у нас , ще са с 4 - 7 градуса по-ниски от днес и , ще са около 10 - 14 градуса .

вторник, 5 ноември 2013 г.

Прогноза за утре 6.11.2013г.



Моделите са все още бета версия !!!!!

Времето над западните райони , ще е с променлива облачност впоследствие уплътняваща се и на много места по-късно през деня , ще превали дъжд .По късно през деня от северозапад с усилване на вятъра , ще премине студен атмосферен фронт  който,  ще  понижи температурите с 4- 6 градуса и на много места , ще са около 9 - 14 градуса , времето ще е ветровито главно над Дунавската равнина и североизточна България , очаква се на много места поривите  да са с скорости около 35 - 55 км/час.

Очаква се привечер границата на дъжд и сняг да спадне до 1200 метра и на много места , ще превали сняг.  Главно над  Рило-Родопската област , ще превали слаб сняг.
На моделите горе са показни интензивността  на валежите който първо започват от западните части от п-ва във последствие обхващащи цялата страна.
Най-интензивни , ще са валежите над Родопите , очакват се около 25 - 30 мм

Предупреждение са силни ветрове :






Предупреждение  за силни ветрове от първа и втора степен са издадени над Дунавската равнина и над Стара планина и Рило-Родопският масив
Очаква се скоростта на ветровете да достигнат 50 - 60 км/час. Най-ветровито , ще е над билата на Стара планина , там скоростта на поривите , ще надминат 70 км/час. Очакваната скорост на в. Ботев е около 65 - 70 км/час













понеделник, 4 ноември 2013 г.

Времето за 5.11.2013г.




Предупреждение за силни ветрове  от първа ( жълт цвят )и втора ( оранжев цвят ) степен са издадени над Дунавската равнина , Горнотракийската низина и югоизточна  Българя , на места ветровете , ще са с скорост над 50 км/час и ще представляват отделни пулсации. Районите където се очакват тези силни пориви са отбелязани с предупреждение  за силни ветрове с оранжев цвят ( втора степен ).
Ветровете , ще са с югозападен характер , температурите на много места, ще се повишават и ще са около 18 - 21 градуса , времето , ще е облачно с висока и средна облачност , но топло за сезона. Валежи не се очакват през деня , привечер от северозапад  облачността , ще се уплътни и на много места ще превали слаб дъжд.  Валежи също се очакват и над Родопската област , но ще са слаби по характер .

През сливащите няколко дена атмосферата  , ще е нестабилна , очаква се да премине студен фронт , който ще донесе захлаждане над цялата страна и обилни валежи над районите около Ловеч , Търговище и Бургас , подробности в прогнозата от таи карата.


Прогнозата е за 6 и 7 .11.2013г. 
Очаква се и ъпдейт ! 


събота, 2 ноември 2013 г.

Времето за следващите 14 дена !

Времето , през следващите няколко дена корено  , ще се промени , очакват се застудяване , което , ще обхване почти цялата страна.

Поизстудяване , което се очаква да скове България е след 5 дена. Именно на 6 -  7 ноември се очаква и преминаването на средиземноморски циклон , който ще доведе до силни валежи над западна България , температурите значително , ще се понижат с няколко градуса , но ще останат високи за Ноември  сутрин , около -1 до и през деня около 15 градуса за района на София.
По-значително  застудяване се очаква към началото на втората половина на  месеца около 11 - ти ноември , това температурите , ще падат с 5 - 8 градуса
минималните за София , ще са около -2 , максималните до 10.

Над Дунавската равнина , температурите , ще са  около този интервал.
Очакват се обилни валежи от дъжд над северозападните  райони към  5 - 7 ноември.


 Температурният  ход на минималните и максималните стойности от 3-ти до 19 ноември

Времето у нас за Понеделник , 4-ти ноември 2013г.



Предупреждение за силни ветрове с скорост до 50 км /час са издадени за районите около Северозападна и югоизточна България


През целя ден времето , ще е с висока облачност   главно над западна България и югозападна България.На много места намаляваща до слънчево , ветровито , ще е през целя ден над северозападните райони  , съответно условията за мъгли , там ще е най-ниска.
Температурите , ще се предвижват в висок диапазон
Най-топлите минимални , ще са над северозападните райони около 8 - 12 градуса , максималните до 21 -23 градуса.
За района на София
от мин. 7 до 18 градуса - максимални.
Температурите у нас , можете да намерите в страницата ето тук - за повечето градове у над .
Причината са силните ветрове е преминаването на размит студен атмосферен фронт  , който ще донесе силни ветрове главно над северозападните  райони и някой части от Дунавската равнина , температурите ,няма да се понижат съществено и на следващият ден , отново , ще надминат 18 градуса



четвъртък, 31 октомври 2013 г.

Самолетните дири


Дигитална снимка на земната повърхност на пръв поглед нищо обичайно , но се вгледайте на черите който пронизват небето, какво са това ? Това са самолетните дири , който се образуват в високата атмосфера около 7  - 12 км те  са с дължна от 50 до и  понякога до 700 км.
Образуването на този феномен  предизвикан от човека , можете да намерите ето тук 
Ако сте ги изпуснали , спокойно и утре , ще има условия за подобни явления
За любителите на метеорологията ето и прогнозините карти за днес и утре
височината , която се наблюдава е 11 - 12 км / 200mb - моделът ни описва температурата

Обикновено температурата , която е под 55 градуса има условя за тези явления , понеже влажността над тази повърхност е наситена спрямо температурата и условията за образуване на перести и пересто слоести са голям.

Колкото и да звучи странно утре над северозападна и западна България дирите над тази височина , ще са най-дебели с най-голяма продължителността  ( т.е няма да се изпарят )

понеделник, 28 октомври 2013 г.

Много високи температури


Снимките са с висока резолюция над източна Европа , вижда се и аномалията която е обхванала балканите , най-високите температури са регистрирани около централна и южна  България и Северозападните райони.
Днешните температури варираха от 23 - 27 градуса и бяха с над 5 - 9 градуса по-високи от нормалните .
През следващите дни температурите плавно , ще се понижават , но ще останат високи за началото на ноември.



Статистика  на температурите на височина около 862 метра / за района около София 




ЗА района около Видин

петък, 25 октомври 2013 г.

Седмична прогноза за времето у нас 26-07.11.2013

През следващите 13 дена времето у нас , ще е сравнително топло за това време от годината , но от средата на следващата седмица температурите значително , ще се понижат , но ще остане слънчево , но хладно.  Минималните така и дневните стойности , ще са по ниски от сегашните и те ще варират от -2 до 13 градуса в някой райони до 14 градуса.


Най-топлият ден от октомври , ще е 29-ти , тогава стойностите ще са около 25 - 28 градуса , най-топло ще е над северозападна България и  Горнотракийска низина.
Ето и най-топлите градове за 29-ти 
Видин - 26 
Ямбол - 26 
Русе- 26 

На много места от Дунавската равина също , ще е с много високи стойности , но след този ден температурите

 съзнателно , ще се понижат 

Температурни аномалии 

През следващите няколко дена бяхме свидетели на изключителни високи температури и много 
температурни рекорди , над западна и централната част от стария континент също температурите бяха високи 
през следващите дни температурната разтика от запада и изтока , ще е с над 10 градуса.
Студената вълна , ще се движи бавно към източната половина и след 29-ти ще премине и над нас , очакват се 
стойностите на температурите да са с  3 градуса под нормата.
Подобни явления са често явление над северните ширини. Например у нас температурите секат до 27 градуса , то 
в САЩ дневните са под 15 което е много студено за тези ширини.

На снимката са показни температуните аномалий над Европа и САЩ






четвъртък, 17 октомври 2013 г.

Идват много високи температури , за Октомври !

Данните показват , че температурата у нас , ще се повиши до 10 градуса  и температурите на много места , ще надминат 25

Тези летни стойности , ще ги очакваме след няколко дена , максималните за 23 - ти , ще са от 24 до 28 градуса , за района на София около 26, причината е образуването на мощен средиземноморски циклон , които , ще избутва топли въздушни маси от северните части от Африка .
Днешните аномални стойности бяха с 10 градуса , по ниски от нормалните за тази година а след 4 - 6 дена , ще са с над 7 - 8 градуса над нормата , цялата западна , централна и източна Европа , ще претърпят това повишение , именно тази вълна , ще се движи на изток към нас. По-същото време голяма аномалия , ще обхване пък САЩ , много ниски температури , ще се настанят към п-в Флорида и цялата източна част от САЩ.

Миналата година по това време , температурите у нас бяха с от 20 - 29 градуса , подобни аномални за преходните сезони са нормални ! Понеже  теченията , който определят климата у нас са все още на границата и влиянието им е голямо , по същото време от север се спускат по мощни студени арктични течения , който допринасят до големи и разядки изменения в температурата.


На графиката са показани температурите , регистрирани през 2012 и 2013 
Прогнози за 14 дена напред

  

сряда, 16 октомври 2013 г.

Времето в България , днес 16.10.2013г. и утре 17-ти .10.2013г.


Започналите от запад слаби валежи , ще се предвижат на изток към централната част от страната заедно с валежите , ще нахлува по студен въздух , предупреждение от първа стоене ЗА силни ветрове до 50 км /час, са издадени над северозападна и централната част от Дунавската равнина. Районът около Карпатите валежите , ще са най-интензивни там е и предупреждението от втора степен за локални извалявания до 40 мм.


До края на деня валежите , ще обхванат и Софийско и южна България на места са възможни слаби гръмотевични бури.
Най-интезивните валежи за последните 6 часа са били над Северозападна България до 15 - 20 мм

Времето за 17-ти Октомври


Над почти цялата страна времето , ще е облачно с валежи от дъжд и силни ветрове , най-силни ще са ветровете и валежите над източната част от страната , там са валидни два кода за опасно време , предупреждение от първа степен  за силни ветрове до 50 км/час и от първа степен за интензивни валежи , на места предупредени от гръмотевици !
Над западната част от страната температурите , ще се понижат с над 4 - 8 градуса  , максималните за района на София , утре ще е до 12 - 14 градуса , минималните до  8 градуса , за районите с по-сили ветрове , температурите ще са от 12 - 14 градуса  , минималните,  ще варират от 4 - 10 градуса . Най-топло , ще е над Горнотракийската  низина до 17 градуса .

понеделник, 14 октомври 2013 г.

Времето сега 14.10.2013

Силна гръмотевична дейност се развива сега над  София и Софийска област , очакват се проливни валежи на много места около града , възможни са и силно пулсации до 45 - 58 км /час
Интезнивността на бурята е от 14 - 23 мм /час


Радарни снимки на буреносната система , която се предвижва към столицата.
Дейността е нова , т.е системата е силно интензивна за кратък период, подобни системи са много опасни , понеже са малки светкавиците падат на малка територия !


Данни с местоположението на мълниите в реално време , можете да намерите в сайта www.weather-world.hit.bg

Времето у нас за 14 дена

През изминалите няколко дена времето у нас значително се подобри. Температурите у нас се повишиха с над 5  градуса , на много места достигнаха до 24 - 27 градуса.
През следващите дни температурите у нас , ще се понижат с няколко градуса очаква се да преминат сери от слаби циклони , но веднага след тях температурите , ще се повишат до 25 градуса отново .

Минималните и максималните стойности у нас за период от 14 дена 
Съзнателно захлаждане се очаква след 25-ти когато температурите , ще се понижават всеки ден с 2-3 градуса .
На графиката се вижда и голямото затопляне , очаква се именно тогава температурите  ще  достигнат до 28 на места в южна България , не са изключени и дневни мъгли над Дунавската равнина , но те ще са на по-малко места 


вторник, 8 октомври 2013 г.

времето у нас , идват високи температури за този месец !

необичайно високи температури за октомври се отвят през тази с следващата седмица !
Температурите , ще се повишат с още 4- 8 градуса и на много места , ще надминат 22 градуса , тези стойности , ще са с 4 - 8 градуса по високи от нормалните , което ни показва , че ще преживеем , нова аномалия.




диаграма на температурите за периода от 8 до 21 октомври , данните за периода от 14-21 октомври са с точност около 64-70% , понеже прогнозата става дългосрочна.
и


двете диаграми са за 12 ти и 18 октомври , вижда се повишението на температурите , който са с над 10 градуса над нормалните за този месец , аномалията се компресира от по-ниските стойности над западна Европа , причината за повишението у нас е многоцентрова област на ниско налягане и свързаните с нея валеж , времето у нас ,ще е променливо с валежи на места , възможни са и гръмотевични бури , температурите у нас на места могат да достигнат и до 30 градуса.


четвъртък, 3 октомври 2013 г.

Температурни аномални


През изминалите няколко дни температурите у нас паднаха значително , както се вижда на карата , най-голями понижения са над България и Румъния , понижението е с над 10 градуса под-нормата.

На картите се вижда голямото понижение , което доведе до снеговалежи над северна България.
През следващите няколко дена у нас температурите , ще се повишават , максималните ще бъдат до 20 градуса. 

На диаграмата са показни минималните и максималните температури от днес до 16-ти.


неделя, 29 септември 2013 г.

Времето у нас за следващите 48 часа



Подробна прогноза за обстановката на  Балканският  п-в за преваляванията     през нощта и през деня.

През нощта валежите ще са умерени и не на много места главно над Северозападна и Северна България , интензивността ще е от 2 - 4 мм дъжд за 3 часа , което е малко , но напояващо. 
През следващите 12 часа валежите , ще се усилят и на много места валежите ще са силни до 10 - 15 мм /3 часа.
Предупрежденията са за силни валежи от 1-ра до 3-та степен за цялата западна и централна част от страната , валежите на много места ще са обилни. За 6 - часов период се очаква да паднат над 50- 60  мм    дъжд. Предупреждение за силни валежи т трета степен са издадени на малки зони у нас главно над северозападна и Ботевградско  - очаква се валежите да са целодневни и продължителни . 
Характера на валежите , ще е проливен , най-силните си прояви , ще е следобед!

През следващите дни валежната обстановка , ще се изтегля и обилните валежи ще се преместят към североизточна България. Очаква се около Варна да паднат до 80 мм  за 6 часа през нощта срещу 1 - 2 октомври   

Обстановката за Европа

петък, 27 септември 2013 г.

Метеорологичната обстановка през следващите няколко дена


Предупреждение за обилни валежи до 20 мм и силни ветрове от първа степен са обяви над Дунавската равнина . С усилване  на вятъра от север , ще премине студен фронт , които ще понижи температурите. Валежната  обстановка , ще се предвижва бавно през цялата равина , очакват се по обилни валежи над източна България.


Времето за 1 -ри Октомври 
Очаква истинско есенно време , втора степен за обилни валежи над западна България , ще смъкнат температурите с още два три градуса . Максималните около 12 градуса , а минималните до 8 градуса , през целя ден , ще има валежи главно над западна България , очакват се до 40 мм дъжд за 6 часов период ! 

Причината е серия циклони , които ще се образуват над Средиземноморието  , през следващите 14 дена не се очакват температурите да достигнат до 23 градуса .