понеделник, 2 декември 2013 г.

Зимата идва 6-8 декември



Синоптичната обстановка за 7 декември , вижда се мощният студен фронт , който понижава температурите на Балканите и развиващата се валежна  зона над Западна България , очаква се след тази промяна , много студен въздух от Сибир да нахлува директно към нашата страна  и да понижи температурите  на много места до - 12 до -8 градуса.



Обстановката на изобарите на височина от 1 км и 5 км . Над Балканският п-в се създава валежна обстановка , над цялата страна се очакват валежи то сняг, само над югоизточните части  са възможни все още валежите да са от дъжд , очаква се да се образуват привечер  поледици над югоизточните райони.



На последната графика от модела се вижда и образуването на мощен черноморски циклон , който допълнително , ще образува по-дълготрайна снежна обстановка и силни валежи над източна и североизточната  част от страната.
Очакват се силни ветрове по-крайбрежната ивица , скоростта на ветровете , ще са около 45 - 60 км/час .


Анализ на обстановката :

Със бяло съм показал въздушният поток , който бива засмукан от циклоналната циркулация на кратко студеня въздух се предвижва над западната периферия на циклона и нахлува от запад ,по същото  време налягането се повишава и създава благоприятни условия за инверсии - ниски температури над котловините и равнините. Топлата маса ,която бива избутана от Средиземноморието се настанява над източната част на циклона и затопля районите и така контраста във температурите   е много по-висок, съответно се наблюдават  лоши метеорологични явления.


Няма коментари:

Публикуване на коментар