вторник, 28 януари 2014 г.

Прогноза за България 29-ти януари , очакват се виелици и силни валежи от сняг


Още от тази нощ над цялата страна облачността , ще се увеличава , през нощта валежи от сняг ще обхванат цялата страна най-късно над североизточните части от страна. През целя ден времето , ще е облачно с силни валежи от сняг , валежите ще са придружени от силни ветрове. Предупреждение  за силни ветрове  и обилни валежи от дъжд и сняг са издадени над източните части от България , валежите ще са смесени , но постепенно преминаващи в сняг през късните часове.
Над останалата част от страната валежите ,ще са предимно от сняг   , очакват се нови 15 - 20 см за североизточните части и централните , снежната покривка  ще е от 25 - 45 см .

Причината е преминаването на мощен средиземноморски циклон  , който ще ни донесе и силни бури над източните части от страната , температурите отначало ще са високи от порядъка на 2 - 6 градуса над югоизточните части от страната над западните ще са ниски от -4 до - 2 - максимални , минимални до -8 - 16 градуса.

Над северозападни и североизточните райони , сутришните температури , ще са най-ниски за цялата страна за района на Видин -10 , Лом -10  , Берковица -12 ,Монтана -12 , Враца -13 , София - 9 , Благоевград и Дупница - 7 , Сандански -4 .
Очакваните температури за Варна -13 , Добрич -15 , Силистра - 15,  Русе - 10
Предупреждения за ниски температури :




Над североизточните части от страна

Очакват се валежите там да са най-интензивни и придружени   от силни ветрове. Причината е преминаването на  центъра на циклон над  цялата източна част , очакват се опасни метеорологични явления :
Силни ветрове със скорост от 50 - 90 км/час
Силни валежи с интензивност от 40 -70 мм

Регионални предупреждения :


Данни от регионалният модел 

През следващите часове скоростта на ветровете над североизточните части от страната , ще се увеличава, очакват се поривите над Варна да надминат 70 км/час.
Най-силни , ще са ветровете през нощта срещу 30-ти януари !   



Очакваната скорост на вятъра за  Варна за 29 -ти януари

Няма коментари:

Публикуване на коментар