понеделник, 20 януари 2014 г.

Зимата се завръща .... След 25-ти януари

Всеки , който разбира от метеорология  знае какво значи тази снимка , на пръв поглед е само началото на това което се очаква да се случи до няколко дена . Нека да анализираме ситуацията представена от GFS .

Арктичният въздух , който нахлува към западаните и източните части от Европа , ще се насочи към нас , но преди това времето у нас , ще се определя от циклон , който се намира близо  до Италия , България попада на източната му периферия ,  съответно преноса на въздушните маси е от югозапад и значителните  метеорологични процеси са далеч от нашата страна , виж снимка 2  (снимка 2 ) , температурата у нас , ще е от  до  5-15 градуса , но ще се понижават значително !


Причината е съответно преместването на средиземноморски циклон към нашата страна , на пръв поглед валежите у нас все още  ще са предимно от дъжд , но границата от дъжд на сняг постепенно ще се доближава до 800 метра , след преминаването  на циклона , валежната дейност у нас ще се премести на изток , съответно налягането у нас ще се повишава,  заедно с него ще нахлува по-студена въздушна маса . (снимка 3) Времето у нас , постепенно , ще се определя от антициклона разположен над северните части от Европа, заедно с него температурите бавно , ще се понижават и ще бъдат отрицателни . 

Към 25-ти януари България отново , ще бъде връхлетяна от нов средиземноморски циклон , който ще донесе валежи от дъжд и постепенно валежите , ще преминават в сняг , тогава се очакват си значителни валежи от сняг над източните части от страната  и ниски температури.
   

Няма коментари:

Публикуване на коментар