петък, 31 януари 2014 г.

Най-студеното място в България за този момент са северозападните райони


Според данните от бързия анализ за температурната обстановка над България за 9 часа , много добре се вижда къде е най-студено сега. Според данните от станциите сега най-студено е над северозападните райони или добре познатите за района Видин, Кула, Големаново   и Войница. Температурите сега са от интервала от -13 до -10 градуса в някой райони е  -15.
Днес , ще се задържи студено , но студената вълна постепенно , ще се затопли и утре , ще е с 5 градуса по-топло  , минималните ще са от -12 до -8 , максималните до -5 градуса.

сряда, 29 януари 2014 г.

Предупреждение за много ниски сутршни температури над цялата Дунавска равнина



След силните бури над североизточна България , утрешният ден ще е тих , но много студен , очакват се температурите да паднат до - 15 - 19 градуса за някой райони , най-студен ще е 31-рви , тогава се очакват и подобни стойности за северозападната и централната част на Дунавската равнина !

Студеня въздух трудно , ще проникне над южните части от страната поради релефа над западна България . Но студените температури , ще сковат и цялата източна част от страната където вятъра,  ще завлича студената въздушна маса на юг към югоизточна България. Очакват се температури под -8 градуса - тази сутрин   

Положението в София след снеговалежите

 
Затруднено е движението на всички  булеварди над централната част на София и изходните артерии причината е снеговалежите и бавната скорост между светофарите.

Подобна информация в реално време  
http://www.sofiatraffic.bg/map 

вторник, 28 януари 2014 г.

Прогноза за България 29-ти януари , очакват се виелици и силни валежи от сняг


Още от тази нощ над цялата страна облачността , ще се увеличава , през нощта валежи от сняг ще обхванат цялата страна най-късно над североизточните части от страна. През целя ден времето , ще е облачно с силни валежи от сняг , валежите ще са придружени от силни ветрове. Предупреждение  за силни ветрове  и обилни валежи от дъжд и сняг са издадени над източните части от България , валежите ще са смесени , но постепенно преминаващи в сняг през късните часове.
Над останалата част от страната валежите ,ще са предимно от сняг   , очакват се нови 15 - 20 см за североизточните части и централните , снежната покривка  ще е от 25 - 45 см .

Причината е преминаването на мощен средиземноморски циклон  , който ще ни донесе и силни бури над източните части от страната , температурите отначало ще са високи от порядъка на 2 - 6 градуса над югоизточните части от страната над западните ще са ниски от -4 до - 2 - максимални , минимални до -8 - 16 градуса.

Над северозападни и североизточните райони , сутришните температури , ще са най-ниски за цялата страна за района на Видин -10 , Лом -10  , Берковица -12 ,Монтана -12 , Враца -13 , София - 9 , Благоевград и Дупница - 7 , Сандански -4 .
Очакваните температури за Варна -13 , Добрич -15 , Силистра - 15,  Русе - 10
Предупреждения за ниски температури :




Над североизточните части от страна

Очакват се валежите там да са най-интензивни и придружени   от силни ветрове. Причината е преминаването на  центъра на циклон над  цялата източна част , очакват се опасни метеорологични явления :
Силни ветрове със скорост от 50 - 90 км/час
Силни валежи с интензивност от 40 -70 мм

Регионални предупреждения :


Данни от регионалният модел 

През следващите часове скоростта на ветровете над североизточните части от страната , ще се увеличава, очакват се поривите над Варна да надминат 70 км/час.
Най-силни , ще са ветровете през нощта срещу 30-ти януари !   



Очакваната скорост на вятъра за  Варна за 29 -ти януари

понеделник, 27 януари 2014 г.

Отново силни валежи от сняг , ще спотетят България !



Предупреждения за силни ветрове ! 



На карата са отбелязани районите където се очаква скоростта на пулсациите да надминават 12 - 14 м/сек  , най-ветровито отново , ще е източна България. Причината е ясна преминаването на средиземноморски циклон , който ще ни донесе нови валежи от дъжд и сняг , очаква се валежите до сняг да са обилни над цялата страна . а от  дъжд - над южните части  , но привечер и ранно сутринта валежите , ще преминават в сняг !
Има опасност от поледици над южните райони и югоизточна България


Предупреждение за силни валежи

 Както се вижда на тази карата оранжев цвят за обилни валежи от дъжд-първоначално и впоследствие от сняг , са издадени над южните и изотоните части от страната , очакваното количество е от 15 - 25 мм , но при тези количества снежната покривка , ще е от 30 -50  см ,/ ако не се наблюдава снеготопене /  Над останалата част от страната, валежите отново , ще са от сняг, очакваната нова снежна покривка е от 15 - 30 см .

неделя, 26 януари 2014 г.

Предупреждения за опасни ветрове за утре , 27-ми януари


Силите ветрове , който са обхванали източните райони , ще останат и утре. Очакваната скорост на вятъра за 27-ми над югоизточните части на страната , ще са със скорост около 80 км/час , очакват се и слаби валежи от сняг , възможни са и виелици , температурите ще са със стойности около -4 , но усещането е за по-ниски температури до -10 градуса поради силните ветрове. Над останалата част от страна , времето ще се подобрява , но ще остане студено !

събота, 25 януари 2014 г.

Къде е най-студено сега ?


Анализ на температурата в този момент на карта се вижда реалната температура , която е за 21 часа  , най-студено е над северозападна България и западните части от страната , очакват се и много ниски сутрешни температури от -10 до - 8 градуса и поради тези ниски температури са обявени и предупрежденията  за ниски температури .
През нощта температурите над цялата страна , ще са отрицателни и са възможни поледици над източните части , очакват се и валежи   от дъжд главно над югоизточните части от страната , валежите ще преминават в сняг.

Предупрежденията за ниски температури и прогнозата за утре (26-ти) , тук  

Времето за България - 26.01.2014г. - отново силни валежи от сняг !

Предупреждение за ниски температури !







На карата са обявени районите където се очакват интензивни валежи :
Най-интензивни , ще са валежите над Стара планина и източните части от страната, очакваното количество , ще варира от  20 - 50 мм.
Трудено е да се определи дали валежите , ще са от сняг или дъжд , но вероятността за най-източните части, валежите да са от дъжд е доста голяма, причината е влиянието на Черно море.
Привечер над североизточната част от страната валежите , ще са най-интензивни !
Очакват се нови 10 - 15 см сняг над Дунавската равнина , валежите над Горнотракийска низина , ще са от смесен тип , но привечер постепенно ще преминават в сняг.

Времето над цялата страна , ще е облачно с краткотрайни валежи от сняг , но интензивността им , ще е по-слаба, температурите над цялата страна , ще са много ниски, очакваните стойности за западна България да са от -8 до - 18 градуса , най-студено ще е над планините : Витоша и Рила и Стара планина.


Още валежи от сняг и тази нощ !


На последните сателитни снимки  се вижда валежната обстановка , която се изтегля на североизток, постепенно валежите от сняг първо над западна впоследствие и над централните части от страната валежите, ще спират.  Но още тази нощ, от югоизток към нашата страна,  валежите ще се усилят очакват се нови валежи от дъжд и сняг , по-интензивни ще са валежите над източните части от страната.

петък, 24 януари 2014 г.

Предупреждения за силни ветрове и силни снеговалежи , прогноза за 25-ти

През изминалите 7 дена , бяха публикувани прогнози с различни версии за този ден !



Първо започваме с предупрежденията за силни ветрове
На карата са показани предупрежденията за силни ветрове от първа и втора степен , още тази вечер с усилване на вятъра от северозапад , ще започне да нахлува по-студен въздух  на много места се очакват валежи от сняг главно над северозападните райони , валежите ще се усилят и ще обхванат цялата западна и централна част от страната .

Предупреждения за силни ветрове от първа степен са издадени за Дунавската равнина  и районите около София , очаква се ветровете да са със пориви около   14 - 17 м/сек .
Втора степен са издадени около р. Дунав за силни ветрове със пориви до 21 м/сек .


На карата се виждат и предупрежденията за валежи , който ще се очакват за 25-ти , валежите , ще обхванат и източните части от страната , най-интензивни ще са валежите над  Рило-Родопската област  и цялата източна части от станата , на много места валежите , ще са придружени от гръмотевични бури , но постепенно , ще преминават в сняг.

Снежната покрива :



Най-интензивна , ще е снежната обстановка над северозападните  райони  , почти през целя ден , ще има превалявания , очаква се снежната покривка да е над 30 см . На карата се вижда  очакваната снежна покривка за период от 25-ти до 27.01.2014г.

четвъртък, 23 януари 2014 г.

Времето за Българя за 25 , и 26-ти януари

Предупреждения за силни ветрове от първа и втора степен!
Най-силни , ще са поривите на вятъра над централните части от Стара планина , очакваната скорост над  в. Ботев е около 80 км/час. През деня ще е предимно облачно с валежи от дъжд и сняг  , главно над източните и югоизточните части , ще са  от дъжд , очакват се гръмотевични бури над районите на Ямбол и Бургас , там температурите ще са най-високи около 12 - 15 градуса преди захлаждането !

От северозапад към нашата страна , ще нахлува по-студен въздух  , на много места температурите , ще се понижат с 5 - 10 градуса , очакват се около 15 - 23 см да е снежната покривка за този ден над северозападните райони ! 

 Снежна покривка  

Най-интензивни , ще са валежите от сняг над западните части от страната за периода 25 -26 януари , очакваното количество снеговалеж да е над 10 - 15 см / 3 часа  , което е с много голяма интензивност , валежите ще обхванат и източните части от страната. 

Предупреждения за силни валежи 


 Предупреждение от първа степен за очаквани 25 - 30 мм за периода 25-26 януари са издадени за районите на Дунавската равнина , Горнотракийска низина  низина и  Родопите , очакваните валежи , ще са над 55 мм , възможни са и значителни по количества дъжд , очакват се валежите на места да са придружени и от гръмотевични бури със силна интензивност !

Очакват се много силни валежи от сняг над цялата страна !


Над 20 см сняг се очаква за 25-ти , но валежите няма да спрат до края на следващият ден!
Силните валежи , който ще обхванат страната ни , ще са придружени от силни валежи отначало над северозападните  райони от сняг, впоследствие и над цялата страна!
На карата се вижда снежната покривка за 25-ти  валежите от сняг , ще продължат и през следващият ден. Очакват се много силни валежи да преминат и над източните части от страната, не са изключени и поледици!
Причината е средиземноморски циклон ,който ще донесе и рязка промяна на времето не са изключени и гръмотевични бури над южните райони от страната ! Температурите , ще се понижават очакват се на 26-ти да са под -8 градуса.

сряда, 22 януари 2014 г.

Прогноза за 25-ти януари ( 10 - 25 см сняг за северозападна България ) !




Предупреждение за обилни валежи от дъжд на много места и от сняг !

Отначало първо над западаните впоследствие и над останалите райони облачността  , ще се увеличи и на много места ще завали дъжд , не са изключени и поледици , валежите , ще са съпроводени от дъжд , възможни са и гръмотевични бури над югоизточните райони  , през нощта валежите , ще обхващат  цялата страна и постепенно , ще преминават в сняг.
Температурите , ще се понижат очаква се  на много места да паднат до - 15 градуса.

Прогнози за снежната покрива !

Първоначално снежната покрива , ще е най-голяма над северозападните  части от страната , очакват да е около 10 - 25 см !

вторник, 21 януари 2014 г.

Предупреждение за много ниски температури под -10 градуса , след 26 -ти !!!!

На пръв поглед с очакват много ниски температури и предупреждения за силни изразени температурни инверсии!
На много места температурите , ще са под -5 градуса , очакват се стойностите дори да паднат до -8  - 13 градуса за североизточна България , котловините от западна и централна България.

Очакват се на много места валежи от  сняг , а най-източните части от леден дъжд!   




На кратко какво се очаква да се случи

Очаква се да се образува циклон , които да се предвижи на север към Балканският п-в и неговата периферен постепенно да засмуква  въздушна маса  от северните ширини , отначало циклона , ще избутва топли въздушни маси идващи от югоизток. Очаква се температурите над източните части да са много високи около 8 - 14 градуса , постепенно България , ще попада в областта на ниско налагане и ветровете постепенно , ще се ориентират от северозапад и        по-този начин , ще нахлува студен въздух.

Силна гръмотевична буря се развива сега над североизточните части от България


Конвективни валежи у нас

Прогнозата от вчерашната публикация http://weather-bg.blogspot.com/2014/01/blog-post_20.html
се осъществи , гръмотевична дейност е регистрирана у нас днес над територията  Враца , Витоша и дори над Троян



Причината е ясна!  Топлото време и нестабилната атмосфера, предизвиквана от средиземноморският циклон.

Времето сега е с пролетен характер , очаквайте и необичайни явления!

понеделник, 20 януари 2014 г.

Предупреждение за силни ветрове над източните части от България


Днес над цялата източна част от страната времето ,ще е с разказна облачност и  ветровито , очакват се пулсациите да достигат до 55- 65  км/час , температурите ,ще са между 8 - 14 градуса.

Условия за краткотрайни валежи у нас днес и утре !

На сателитната снимка се вижда гръмотевична дейност над Черна гора , там валежите са краткотрайни с интензивност около 5 - 10 мм / час , възможно е до края на деня над южните части от страната да се развиват подобни явления , гръмотевици са малко вероятни !

Зимата се завръща .... След 25-ти януари

Всеки , който разбира от метеорология  знае какво значи тази снимка , на пръв поглед е само началото на това което се очаква да се случи до няколко дена . Нека да анализираме ситуацията представена от GFS .

Арктичният въздух , който нахлува към западаните и източните части от Европа , ще се насочи към нас , но преди това времето у нас , ще се определя от циклон , който се намира близо  до Италия , България попада на източната му периферия ,  съответно преноса на въздушните маси е от югозапад и значителните  метеорологични процеси са далеч от нашата страна , виж снимка 2  (снимка 2 ) , температурата у нас , ще е от  до  5-15 градуса , но ще се понижават значително !


Причината е съответно преместването на средиземноморски циклон към нашата страна , на пръв поглед валежите у нас все още  ще са предимно от дъжд , но границата от дъжд на сняг постепенно ще се доближава до 800 метра , след преминаването  на циклона , валежната дейност у нас ще се премести на изток , съответно налягането у нас ще се повишава,  заедно с него ще нахлува по-студена въздушна маса . (снимка 3) Времето у нас , постепенно , ще се определя от антициклона разположен над северните части от Европа, заедно с него температурите бавно , ще се понижават и ще бъдат отрицателни . 

Към 25-ти януари България отново , ще бъде връхлетяна от нов средиземноморски циклон , който ще донесе валежи от дъжд и постепенно валежите , ще преминават в сняг , тогава се очакват си значителни валежи от сняг над източните части от страната  и ниски температури.
   

петък, 17 януари 2014 г.

Зимата се задава .....

Към 29 - 31 януари  температурна аномалия , ще предвижи студената въздушна маса от Сибир към централните части от Европа , заедно от югозапад към нас ще се насочи средиземноморски циклон , който ще доведе до силни валежи от дъжд и сняг на повечето места у нас.
Отначало валежите , ще са съпроводени от дъжд , но привечер с навлизането на по-студената въздушна маса от северозапад валежите ще преминават в сняг.


Температурите у нас чувствително , ще се понижат и ще бъдат от - 5 до - 15 градуса. 
Очакват се силни валежи от сняг над цялата страна включително и югоизточните части !

Снажната покривка , ще бъде от 5 см около Горнотракийска низина  до 15 - 20  см над Дунавската равина , най-висока ще е над Рила и Пирин  до 1 метър.

  



сряда, 15 януари 2014 г.

България през 2013 -та и през 2014-та




На спътниковата снимка се вижда

България през 2013 -та и през 2014-та , сами можете да забележите  , че земната покривка над цялата страна е покрита  с мълга , а на повечето места дори е слънчево и топло за сезона ( над 7 градуса ) . Снимката през 2013-та ни показва точно обратното , снежна покрива и то на места доста дълбока и дори доста студено. Причината е голямата аномалия , която се появи към края на 2013-та  и последствията от тази аномалия са видими и сега , България преживява една суха зима , което ще доведе до по-скъп хляб и бедна реколта....

четвъртък, 9 януари 2014 г.

София сега 9.01.2014г


Това което виждате на снимката  е мъглата над София. Именно сега над София се наблюдава инверсия Температурата над София е около -2 градуса , влажността е над 80 %.

петък, 3 януари 2014 г.

2014 идва с вноски температури

Но преди това , времето у нас ще е облачно и с по сили изразени мъгли , възможни са и валежи  над най-южните райони , причината е преминаващ циклон над Гърция


Най-топлите дни за тази година , ще са 9 до 11 Януари !

Новата 2014 година , идва с значителни високи температури  , очакват се температурите над цялата страна да надвишат 13 градуса!
Най-топло , ще е над северозападните и югоизточните  райони , където дневните температури , ще са над 15 градуса.
Минималните температури , ще са от -4 до 5 градуса , максималните от 10 - 16 градуса.
За района на Кула от -1 до 15 градуса , Видин 0 /14 градуса , София -3 / 8 градуса , Монтана и Враца 5 / 14 градуса ,Русе  2 / 14  , Пловдив 5 / 13 ,   Варна 6/14 ,  ,  Благоевград 2 / 15  , Сандански 6 / 13  и Ямбол 4/13 - градуса

Причината е мощен антициклон , който ще задържа облачното и студено време далеч от нас. Антициклонът , ще е разположен над източните части от континента и ще определя времето и у нас  , възможни са и целодневни мъгли над някой части от Дунавската равнина , над тези райони , температурите , ще са значително по-ниски




На тази карта се виждат , мощните бури , който отново преминават над Великобритания - те са свързани с серия от циклони , който преминават над островите , именно тези циклони избутват топла въздушна маса към Балканският п-в. С една дума  така времето у нас, ще се затопли.  






==============================================
Къде времето е най-интересно , къде се случват най-силните бури и кога ще връхлетят те.. За повече информация , посетете страницата ни в Google+
 http://weather-world.hit.bg/