неделя, 29 септември 2013 г.

Времето у нас за следващите 48 часа



Подробна прогноза за обстановката на  Балканският  п-в за преваляванията     през нощта и през деня.

През нощта валежите ще са умерени и не на много места главно над Северозападна и Северна България , интензивността ще е от 2 - 4 мм дъжд за 3 часа , което е малко , но напояващо. 
През следващите 12 часа валежите , ще се усилят и на много места валежите ще са силни до 10 - 15 мм /3 часа.
Предупрежденията са за силни валежи от 1-ра до 3-та степен за цялата западна и централна част от страната , валежите на много места ще са обилни. За 6 - часов период се очаква да паднат над 50- 60  мм    дъжд. Предупреждение за силни валежи т трета степен са издадени на малки зони у нас главно над северозападна и Ботевградско  - очаква се валежите да са целодневни и продължителни . 
Характера на валежите , ще е проливен , най-силните си прояви , ще е следобед!

През следващите дни валежната обстановка , ще се изтегля и обилните валежи ще се преместят към североизточна България. Очаква се около Варна да паднат до 80 мм  за 6 часа през нощта срещу 1 - 2 октомври   

Обстановката за Европа

петък, 27 септември 2013 г.

Метеорологичната обстановка през следващите няколко дена


Предупреждение за обилни валежи до 20 мм и силни ветрове от първа степен са обяви над Дунавската равнина . С усилване  на вятъра от север , ще премине студен фронт , които ще понижи температурите. Валежната  обстановка , ще се предвижва бавно през цялата равина , очакват се по обилни валежи над източна България.


Времето за 1 -ри Октомври 
Очаква истинско есенно време , втора степен за обилни валежи над западна България , ще смъкнат температурите с още два три градуса . Максималните около 12 градуса , а минималните до 8 градуса , през целя ден , ще има валежи главно над западна България , очакват се до 40 мм дъжд за 6 часов период ! 

Причината е серия циклони , които ще се образуват над Средиземноморието  , през следващите 14 дена не се очакват температурите да достигнат до 23 градуса . 

четвъртък, 26 септември 2013 г.

Седмична прогноза и прогноза за октомври

Седмична прогноза от 26.09.2013г. - 09.10.2013г.

Днес и утре температурите все още , ще са около 20 градуса , но голямата промяна , ще настъпи още в понеделник , с силни валежи от дъжд , ще продължава да нахлува по-студена въздушна маса по съзнателно , ще се усети застудяването главно над Дунавската равнина или на север от Стара Планина.

Очакват се обилни валежи от дъжд около 10-35 мм за цялата Дунавска равнина
Най-силните валежи , ще са над североизточните райони до 30 мм
През следващите 14 дена температурите , ще се понижат и максималните , ще са от 12 - 15 градуса , а минималните от 5 - 9 градуса.


През месец Октомври

Началото на октомври температурата , ще е с 5 градуса под номерираните за месеца , през първата половина на месеца температурите , ще са много ниски , но след 7  -ми до 14 , температурите , ще се повишат , очаква се температурата да е около 23 градуса.
Голямо застудяване се очаква след 23 -ти , тогава минималните , ще се понижат до -1  , максималните около 8 градуса.

Ето и аномалните за днес и за след 8 дена , вижда се и корената разлика


Днешните температури са с 3-4 градуса по високи от нормалните , но след близо 1 седмиаца , ще се понижат с 5-6 градуса под нормалното , причината е  пренос на студе въздуш от северните ширини , обратното , ще се случи над западната част от Европа , очакват се да е най-топло над Франция и Испания до 30 градуса  , което наистина е много над нормалните за този месец.


събота, 21 септември 2013 г.

Аномалии

















Засечени са две големи аномалии над южният полуос и северният .

Антарктида
Аномалните там са много драстични , вижда се от карта , че температурите в континенталната част повишението на температури е над 5 Келвина , което значително е много високо. Дори има места където е над 15 Келвина , което е доста топло очаква се летният сезон да дигне температурите по-крайбрежието.
Колкото и странно да звучи температурите там са на големи интервали , колкото по навътре в сушата толкова по-студено  , което е нормално,  стойностите  са от -40 до -6 гадуса
ето и диаграма на станцията
Centro MET.ANTARTICO:
Daily Weather History Graph

Значителните промени в температурата на най-студената точка от света показват глобалните промени в климата на Земята.
Все пак сме свикнали на аномални температури , но значителни покачвания от сорта на 10 + градуса е много ! Имаме  във  предвид локалните температури , не средните глобални !
Например западната част от стария континент е обхванат от по-топли течния които повишават температурите с 2 - 4 градуса над нормата. Очаква се през следващите 2 - 4  дена и у нас температурите да се повишат.

Данните за Арктика са следните , голямо повишение на температурите се проявява над северните части от Скандинавският п-в  и Лапландия , леки понижения се забелязват над Сибир.


петък, 20 септември 2013 г.

Интересно



Сателитни снимки на цялата Северозападна България от периода 20.04 до днес 20.09
Снимките са направени от сателит на NASA които снима през определен момент от деня с висока резолюция
виждат се облачната покривка и някой по-големи части от обработваемите земи. Интересното е тук , че за всеки момент от времето растителността си мени цвета от бледо до ярко зелено и после потъмнява.
Подобни снимки можете да намерите в сайта www.weather-world.hit.bg - MODIS

четвъртък, 19 септември 2013 г.

Времето сега 19/09



Оградената област с лилав цвят представлява границата която разделя топлия въздух с студеният , именно това е студен фронт зад тази област валежите са оскъдни , но и въздуха  е сух и студен и придружен с  силни пориви на вятъра.
Валежите са малко по силни и обилни от предходната й част която сега се намираха над Видинският край.
На карата съм показал схемата на предвижване на фронта очаква се още тази вечер да премине с силни ветрове , възможни са и бури на места , скоростта на поривите , ще са над 45 км /час възможни са и до 50 - 60 в отделни случай. Ще е студено привечер около 12 градуса.

До полунощ валежната зона , ще се изнася на изток и над Черноморието , ще се създадат  условия за силни валежи.

Времето за днес 19.09.2013г,

През деня , ще е предимно слънчево , но следобед облачността от северозапад , ще се увелича първо над северозападните във  последствие и над цялата Дунавска равнина и западна България облачността   , ще се увеличи и на много места , ще превали дъжд  , вятърът над Дунавската равнина, ще се усилва и ще е силен от северозапад с него температурите  , ще се понижат. Най-силни ще са валежите над източна България до 20 мм  , там са обявени двата кода за опасно време жълт код за силни валежи и за силен вятър.

Причината е нов студен фронт , който ще понижи температурите..


вторник, 17 септември 2013 г.

Времето за 18.09.2013г.

През нощта голяма част то Дунавската равнина , ще е ветровито ,  с умерени пориви от 30 - 60 км/час.
През целя ден , ще е ветровито главно над Дунавската равнина , но постепенно вятърът , ще намалява от запад на изток.
През страната , ще продължава да нахлува по-студен въздух и на много места температурите, ще се понижат с 5 градуса , утре температурите сутрин, ще са от 7 до 12 градуса , максималните до 19 градуса за южните райони до 23 градуса .

Предупреждение  за силни ветрове са обявени  цялата Дунавската равина , очакват се поривите  да достигнат до 60 км/час

Времето сега 17.09 20:35 мин.


И последни данни от радарите :

Силните валежи над Кула , Бойница постепенно ще затихват , но интензивността ще се задълбочава към Видин , очаква се бурята да се развие в по-силни нейни стадии.
Скоростта на поривите до моменти над Кула достигаха до 10 метра в сек. или около 50 - 60 км/ч , падналото количество дъжд е до 0,5 - 15 мм , интензивността на валежите бяха до 25 мм /.
час  . Имаме в предвид , че системата се развива и се движи бързо! 

След преминаването на студеният фронт , посоката на вятъра ще се ориентира веднага от северозапад и температурите ще се понижат с нахлуването на по-студени ветрове.




Студен атмосферен фронт , ще премине тази вечер над северозапад и северна България , фронтът е придружен от силни валежи то дъжд на места предупредени от силни ветрове очаква се и захлаждане , скоростта на поривите ще са до 24 - 55 км /час.


На радара се вижда буреносната система която нахлува от запад , очаква се системата да се засили. 
С червено са показни разкъсаните отделни облачни клетки които с очакват да се слеят над България.

Очаква се проливният дъжд да започне тази вечер към 20:30 и да продължи и през нощта с по слаба интензивност  , възможно е обаче да е ветровито !

неделя, 15 септември 2013 г.

Седмична прогноза 15.09.2013г.

Последни сателитни снимки на Европа , вижда се мощната вълна от студен въздух над Лондон това представлява мощен студен фронт който нахлува към централните части на континента , системата ще регенерира в средиземноморски циклон. Очаква се температурите над центриране части да паднат с още 2-4 града. Балканският п-в се намира на границата на три циклонални системи разположени около нас  първата е над Италия която се оформя  през следващите дни а другата на северно от Черно море.

През следващите дни температури у нас ще се задържат високи около 23 - 28 градуса , минималните също ще се повишат с два три града около 14 - 15 градуса.
През следващите 48 часа не се очакват промени в меторологичната обстановка.




Времето в света , можете да следите в страницата ни в google+
и на адрес 
www.weather-world.hit.bg

Най-интересното :


   



петък, 13 септември 2013 г.

Времето за тази нощ = 13,09,2013г.

Ъпдейт 23:50


След 1 час развитие бурята придоби  голяма сила след преминаването на Марица системата вече съдържа в себе си и градушка на рарната снимка е миг преди да връхлети Ямбол , скоростта на поривите там надминаха 45 - 60 км /час валежнатта дейност беше около 30 мм /час за щастие бързо губи сили , най-силната част на бурята премина на 5 км южно от града .




Ъпдейт - 22:45


Силна буря се развива пред фронталната система , бурята се движи на изток и представлява силно развиващо се ядро - съдържащо гръмотевична дейност и условия за дребна градушка , въпреки , че бурята е нова има предупреждения  за усилването й , системата се предвижва бавно за изток и ще се усилва. Очаква се да премине Ямбол към 23 часа и 30 мин.
Оградената зона с червено е предполагаемите  зони който могат да бъдат засегнати от системата 


На радарната снимка се вижда и дъждовната ивица , която на места е придружена от гръмотевични бури , ще преносът цялата югоизточна България достигайки до източните райони на страната , оградената област е зона която валежите  ще придобият проливен характер , на места са възможни и обилни валежи от дъжд до 20 мм  на час

Системата се движи бавно на североизток и представлява остатъците от студен фронт. 
Най-интензивните валежи за сега са над Пловдив и С.Загора , и районите около Родопите , очакват се по-късно тази вечер и силни валежи да преминат над Ямбол. 

четвъртък, 12 септември 2013 г.

Нощни бури бушуват над Северозападна България

Две радарни снимки ни показват една и съща дейност , която сега се развива над северните райони от страната. Силна по характер буря се развива сега близо до Кула и Бойница системата е нова характеризиращи сини валежи и висока влажност , около районите където е бурята , температурите ще са високи и с висока влажност , очаква се на места да има и слаби валежи ,  бурята бързо ще се засили и е възможно в централните й части да има и градушка. Бурята се намира на разстояние около 2 - 3 км от Кула , предвижва се към Видин.

Времето за днес 12.09.2013г.



Последна радарна снимка показва силното ядро което се движи по границата ни с Румъния бурята от този тип е много силна и опасна , движи се бавно към румънският град Craiova системата завлича всички бури които се образуваха преди малко над Кула и Грамада включително и Бойница , системата отнема силата им и ги обединява е в една обща буря .
Бурята е пълна с градушка и силни валежи до 50 мм час.

Времето сега 
Силна буря приближава северните части на България , бурята се разкъсва бавно , но ще продължи своето развитие на изток към Видин  

На снимката се вижда силна буря , крайната и южна периферия е деформирана от силни ветрове , които ще ударът районите след преминаването на бурята .

радиана снима на бурята която преминава над северозападните части най-силната от тях се намира близо до река Тимок и ще удари Ново село.
Активността на бурите , ще продължи до полунощ , очаква се още една по-силна дейност да премине над района след няколко часа.  





Степен две е обявена за цялата северозападна част за силни бури и силни валежи от дъжд придружени от гръмотевична дейност и условия за градушки .
Валежите , ще започнат следобед и ще са обилни 






вторник, 10 септември 2013 г.

Времето у нас за 11,09.2013г.

През деня от запад облачността , ще се увеличи и на много места над западна България се очаква валежи от дъжд  придружени от гръмотевици и временно усилване на вятъра , интензивността  над западна и централна България , ще е около 10 - 30 мм /час
Очаква се на места бурите да са силни от 2-ра степен , главно втора степен е обявена поради интензитета на валентните системи...

понеделник, 9 септември 2013 г.

Времето за 9.09.2013г.


Обилни валежи от дъжд са пред прага ни, дейността над Сърбия се премества бавно на изток , обхващайки цялата запада част от страната. Валежите над западната част , ще са с интезнивност около 10 - 15 мм/час и ще са главно на малко места. Очаква се на места да са придружени от гръмотевична дейност.
На снимките се вижда облачната ивица и свързаните с нея валежи , синя цвят са областите с по-слаби валежи, а с зелен по-силните.
Температурите , ще останат високи около 22 - 28 градуса.
С започването на валежите през нощна с него , ще прониква и по студен въздух , възможни са и силни пориви до 50 км/час , главно над планинските райони.

събота, 7 септември 2013 г.

Периодична прогноза за 8 - 15 септември

Метеорологични  явления и аномалните са показани на горните снимки , 
очаква се голямо застудяване над северна България през 11 септември в последствие студенеят въздух , ще обхване и цялата страна. След 12 ти времето , ще се стабилизира,  очаква се и затопляне. Голямо понижение на температурите се очаква към 14 септември , тогава минималните ще паднат с 5 градуса и на много места ще са от 4 до 8 градуса
Аномалиите представени над източна България са за периода 31 - 07 септември , вижда се , че над страната ни температурите са с 2 градуса под ниски от обичайните на много места те са и до 3-4 градуса , паричната е областта на висок налягане чиито периферия е по-студена  тези типове антициклони вече заприличват на зимните , позволяващи нахлуването на стуфен въздух от източна Европа , но все пак температурите са над 25 градуса , но минималните падат значително. Тези стойности са нормални за този период от годината , очаква се септември да е дъждовен през следващата половина на месеца.  

четвъртък, 5 септември 2013 г.

Седмична прогноза

През следващите дни температурите леко , ще се повишат включително и минималните , температурите до 11 септември над по голямата част от страната , ще са над 25 градуса , минималните около 14 , понижение на температурите се очаква след 10 септември , но минималните , ще се повишат с още 2 градуса .
Дневните на 11 , ще са до 22, а минималните до 17 градуса , след този ден времето ще се оправи.
Причината за тези температурни ходове е нахлуването на топъл фронт , който ще донесе обилни валежи , но температурите няма да се понижат съществено.


сряда, 4 септември 2013 г.

Студ скова северна Европа

Застудяване скова северна Америка и Европа
Подробности в страницата в google+
или
https://plus.google.com/114566162836649701801/posts/53roCBJ2p8w

Причината е мощен студен фронт , който обхваща цялата част от Северна Америка , придружен е от мощни бури и силни пориви на ветровете.
Можете да намерите информация ето тук за меторологичните явления над Канада....
https://plus.google.com/114566162836649701801/posts/MacCXjSuQBZ