събота, 31 август 2013 г.

Прогноза за целя месец Септември / месечните температури с 2012 и 2013

Диаграмите показват температурите през изминалата една година за този месец и сегашните прогнози за септември 2013. Вижда се много добре , че температурите през 2012-та са били над 33 градуса и в последствие бавно са падали имало е няколко захлаждания , но не са били големи , най-съзнателното е било през 21 - 23 септември , но температурите съзнателно са се повишавали.
През 2013 -та това не се забелязва , отново  ще има жеги, но няма да са големи от вида на 33 - 37 градуса. Температурите , ще варират от 21 - 28 градуса на места , забелязва се , че ще липсват  големи промени в температурите съответно няма да има много фронтове един вид септември , ще е малко по сух от обичайното и есента , ще започне след 24 септември.

Процесите , ще биват формирани от мощни антициклони , който ще спират преноса на хладен въздух идващ от запад .

петък, 30 август 2013 г.

Времето сега 30,08,2013г.

Слаба гръмотевична дейност се развива над Румъния и Дунавската равнина .

Оградени са две потенциално интензивни района на радара , системата над Плевен и близо до Ловеч е по сериозна , понеже има опасност да раз развива и усили. Валежите над Румънската територия са предимно от слаб дъжд с отделни развиващи се слаби купесто дъждовни клетки , който от тях могат да падат краткотрайни валежи , очаква се дейността да се организира и засили , но последствие , ще се разпаднат 

сряда, 28 август 2013 г.

Времето сега 28,08,2013



Силна буря се предвижва близо до гр. Ловеч , активността й е проявена със гръмотевична дейност . Възможно е да има и градушка

неделя, 25 август 2013 г.

Времето за 26.08.2013г.

Условия за валежи и гръмотевични бури от 2-ра степен са най-благоприятни над Сърбия и северозападните райони от България.
През деня времето , ще е леко нестабилно с развитието на купесто-дъждовни облаци , който ще са с ниска вертикална основа , но  през втората половина на деня , ще се създадат мощни купесто-дъждовни облаци и на много места , ще превали дъжд придружен от гръмотевични бури.

През деня и над цялата страна , ще има условия за дъжд главно над Дунавската равнина и западна България

събота, 24 август 2013 г.

времето сега (24,08 - 17:40)



Силни гръмотевични бури нахлуват от запад към западните части от страната бурите се развиват над Сърбия и мигрират към западните части от България продължавайки на североизток-изток към централна България.
Прогнозата , която беше публикувана в блога ( и в сайта www.weather-world.hit.bg ) е с точнот до 75 %
Ето и карата с рисковите райони за днес публикувана късно вечерта.


Силни бури се развиват и над южните части от България към Благоевград , Кюстендил и Дупница , силен дъжд вали над София , силна буря  в този момент бушува над Ботевград , очаква се силни бури да преминат и над Видин тази вечер  

Пикът на силните бури , ще е по късно към 20 - 22 часа тогава се очаква цялата енергия да бъде освободена под формата на силни валежи на много места придружени от гръмотевични бури.

Времето над Сърбия силни бури преминат северно от Белград и южно от Белград над централните части от Сърбия очаква се именно тази дейност да премине над нас тази вечер. 

Радар на регистрираните мълнии за този момент 

за последните 15 мин.






петък, 23 август 2013 г.

Най-накрая дъжд за западна България , прогнози за 24.08.2013

Днес над голяма част от западна България и районите от източна , ще се развиват силни купесто-дъждовни облаци на много места , ще се образуват силни бури дори на места бурите , ще са достатъчно мощни за да образуват градоносни ядра , по голяма е вероятността над Северозападна и западната част от Балканите.
Причината е навлизането на влажен въздух над средната атмосфера ( 3 - 5 км ) , която допълнително , ще вкара влажен въздух и оросяването ,ще е по-високо от миналите дни. Очаква се инверсията над средната част от атмосферата да се разсее позволяващи по големи потоци да нахлуват в височина и съответно да насищат с влага високите слоеве. Този ефект се вижда с развитието на мощни купесто-дъждовни облаци.


Влажността в височина , ще варира от 60 - 98 %


Данни от сондажите за координатите 44.00 / 22.66 ( Около района на Видин )
Вижда се и тънкият сух въздух , който се намира в ниските салове от атмосферата и влажният въздух , който се намира в средните и високи слоеве  именно тази зона през деня ще изиграе голяма роля за формирането на времето и валежите днес , високите стойности , ще поддържа стабилността в ниските слоеве но по този начин ще има изпарение , което ще вкарва допълнително влага в височина/ 
 

четвъртък, 22 август 2013 г.

Времето у нас 23.08.2013







През следващите 7 часа над западна Българя , ще има условия за образуването на слаби гръмотевични бури , най-голям е вероятността за валежи над северозападните части , дори сега времето се влошава.
Над районите около Зайчер и Неготин ( Сърбия ) се развиват силна конвективна дейност на много места валежи дъжд с интензивност около 10 - 33 мм ./час има и гръмотевична дейност

Регистрираните мълнии на разстояние около 45 - 50 км  от Кула.
подобна карата можете да намерите в сайта 



=======================================================================




През следващите дни , температурите у нас , ще се покачват на много места се очакват стойности от 34 - 37 градуса   , след това се очаква дни с валежи и застудяване.

Причината за горещото време е липсата на влажност в ниските слоеве от атмосферата , предимно над цялата западна част от страната , снимка на модела , който ни показва разрез от северните части на северозападна България , вижда се че долните слоеве почти няма влажност на места е от 20 - 40 % , което зимува цялата  влажността ( RH) в ниските слоеве до 1 км.
В височина от 2 км до  3 км има наситеност на влажността именно тук се образуват слабата плитка конвекция , която не може да се развива и да достигне високи нива в атмосферата.


Статистика на данните от сондажите , вижа се и наситената атмосфера с влажност от около 78 % именно тази влажност се намира близо до 3,5 км от земята .

сряда, 21 август 2013 г.

Сух и горещ въздух , ще спира нахлуването на студен фронт от запад

Суха и гореща въздушна маса , ще продължава да определя горещото време у нас през следващите няколко дена , все пак атмосферата леко , ще се дестабилизира през следващите дни , очаква на места в западните райони да превали дъжд.
Причината за слънчевото и горещо време е мощен антициклон , който е разположен в височина около 5 км над източните райони на Европа. Задържайки далеч развиващите се метеорологични процеси.

През тази вечер на места над Северозападните райони от страна е възможно да превали слаб дъжд , но валежите ще са краткотрайни. Все пак възможността за валеж е много малка , температурите ще са от интервала 27 - 33 градуса.

През тази вечер на места над северните райони на Сърбия са възможни превалявания от дъжд на места валежите , ще са придружени от гръмотевични бури.
   
Данните от сондажите за западните части от страната , вижда се слаба нестабилност в височина от 3 км именно това са слабите слоести облаци над Западаните части от страната. Над този слой в височина , ще са спирани от сух и по топъл въздух от средната  атмосфера именно този топъл и сух въздух действа като капак и спира образуването на бури.
  

вторник, 20 август 2013 г.

Нощни снимки на Италия , Сърбия и България



Силна гръмотевична буря премина над Белград (Сърбия _, вижда се от нощните снимки с висока резолюция .
На снимката се виждат и светлините на сградите и уличните лампи на най-големите градове.


сряда, 14 август 2013 г.

Прогноза за 15.08.2013

Днес , над Западна и северна България , ще вали дъжд

Ъпдейт -  (5:10 часа)

Над най-северозападните райони от п-ва е обявен код за силни бури от 2-ра степен .
Силна гръмотевична дейност има сега над Карпатите , и възможно е силна буря да се образува над Сърбия , която да премине над Видин рано сутрин.

Днес се очаква да се обрасват на много места силни бури , предимно над Карпатите и районите около Враца и Монтана.



събота, 10 август 2013 г.

Времето за 11.08.2013г.


Предупреждение за силни бури от 2-ра степен над западна и централна България - бурите , ще са придружени от силни ветрове и силни локални валежи , очакват се и дребна градушка на места .
През деня на  височина от около 5 - 10 км , ще премине циклон , който ще осигури неустойчивостта  на атмосферата  у нас.

През деня до обед , ще е сравнително приятно , но около обяд и следобед , ще се развиват силни бури пъро над северните райони впоследствие и над цялата запада част включително и централна България , ще се развита силни бури.  
Температурите , ще останат от 28 до 34 градуса , най-топло , ще е над южна България около Сандански и Петрич също и над Ямболска и Старозагорска област. 

Времето днес 10.08.2013г.



Днес атмосферата ,ще е сравнително спокойна за разлика от утре. 
Дневните температури , ще са от 32 - 38 градуса , най-топло отново , ще е над Дунавската равнина и районите около река Струма.
През деня над планинските райони , ще се развиват купести облаци и над южните райони южно от Стара планина , ще превали и прегърми , по сериозна дейност се очаква над Сърбия и Македония. Възможно е през нощта силните бури да обхванат и северозападна България , но процесите бавно , ще затихват .




петък, 2 август 2013 г.

Времето за 3.08/2013г. - Отново жеги

Температурен  ход на дневните температури от 1  часа до 24  часа
Най-топло , ще е над Петрич , дневните температури през деня , ще достигнат 37 - 38 градуса.
Най-топлите градове за днес са :

Видин , Петрич , Сандански , Ловеч , Благоевград  и Ямбол около 34 - 38 градуса .

Седмичната прогноза за период от 1 - 7 август .

Видин 32  32  32  35  33 33  33
София  30 31  32  33  32  31  31 
Кула 32  32  33 35  33 33 33
Ямбол 31  33  34  34  34  34  34 
Благоевград 32  33  34  35  35  34  34 
Петрич 34  36 37 38 36 36 37
Ловеч 30 32  33  33  33  33  33 
Сандански 33  34  35  36 34  34  35 
Русе  31  30  33  32  32  33  34 
дните  1 2 3 4 5 6 7

През следващите седем дена , времето ,ще се запази стабилно с слаби развият на купести облаци предимно над планинските райони , валежи са малко вероятни .



Карта на температурите на повърхността на Земята  ( 2 метра ) за 15 часа над България , данните от модела показват , че най-топло , ще е над северозападните   райони и градовете Ямбол и Сандански , възможно е температурата да стигне до 38 градуса .

четвъртък, 1 август 2013 г.

Седмична прогноза от 1 до 7 август


През следващите дни атмосферата , ще се стабилизира и ще се затопли с още 2 - 4 градуса и през следващите дни най-топите градове , ще са районите около Горнотракийската низина и районите около Кюстендил , Благоевград и Сандански. Дунавската равина също ще се затопля и през следващите дни , ще натупат отново жеги захлаждане се очаква само над Дунавската равина , но то ще е слабо.


Заградените райони са градовете , където се очаква повишаването на температурите да е по осъзнателно ..