понеделник, 16 декември 2013 г.

Прогноза за зимата за периода Декември - Март



През изминалите черти години над страната ни зимите бяха аномални , тоест стойностите на  на максималните и минимални температури  бяха по-високи от нормалните за тази географска ширина. През този период ние сме свикнали на по-топли зими и ни се струва , че класическите зими са много студени , същност те са нормални. Данните от моделите ни показват , че зимата у нас са нормални , дори тази зима , която се очаква няма да е с много ниски температури , а близки до нормалните. Декември започва доста сухо и с по-високи максимални температури , който са с около 0.7 по-високи от нормалните за този сезон.  Януари се очакват валежи то сняг към първата половина от месеца и температурите , ще паднат , те отново , ще са около нормалните и ще са с стойности от -15 до - 5 и максимални -5 до 3 градуса , над Дунавската равнина , ще се наблюдават по-чести мъгли и зареди високата концентрация на влага в атмосферата , ще се струва , че температурите ще са по-ниски..  
Февруари температурата  , ще паднат още , но няма да бъдат с сибирски характер както казват някой , очакват се по чести валежи то сняг и по ниски минимални температури от порядъка на места от - 20 до - 6 градуса и максимални от -7 до -3 градуса за някой райони.
Март , ще започне с по-топли слънчеви часов и времето постепенно ще се затопля , все пак ще се очакват валежи то сняг но на по малко места и предимно над северните и западните райони.

  

четвъртък, 12 декември 2013 г.

Времето у нас за 13-ти декември

И през тази нощ над източните части , времето ще е предимно облачно с слаби валежи от сняг на места , ще са още от дъжд - предимно над южните части , има възможност валежите да предизвикат и поледици. През деня валежи от сняг ще има и над югоизточните части и по крайбрежната ивица , температурите ще са от -3 сутрин до -1 / +3 градуса през деня. Над останалата част , ще с топли минимални температури от -1 до +3 градуса , максималните , ще са до 5

сряда, 11 декември 2013 г.

Предупреждение за поледици над източна България

През нощта се очакват слаби валежи от дъжд и сняг над източната половина на страната , валежите около черноморското крайбрежие , ще са смесени и са възможни заледявания , през деня по интензивни снеговалежи се очакват над централната част и североизточната част от България и Стара планина.
Температурите утре , ще са под -5 градуса , най-топлите минималните температури се очакват около северозападна България и южна до 2 - 3 градуса , най-студените около котловините до -5 градуса очакват се слани на много места от Дунавската равнина , максималните ще са от  2 до 6 градуса , за района на София до 4 , Видин - 5 , Пловдив 3  , Варна и Бургас около 2-3 градуса. Времето , ще е облачно над източната половина от страната с краткотрайни валежи от сняг , над западната , ще е с разказна облачност намаляваща до слънчево  

понеделник, 9 декември 2013 г.

Времето за 10-ти декември 2013г.

През нощта срещу 10-ти над областите от североизточна България , вятърът ще е много бурен  от втора категория със скорости до 70 км/ час . През деня над цялата Дунавска равнина , ще е ветровито , очакват се силни пориви на вятъра и над Горнотракийската низина. Привечер се очаква да отслабне , температурите ще се понижат с 2- 3 градуса и минималните , ще са от - 5 над котловините до -3 над южните райони , за равнината част от Дунавската равнина от -4 до -3 градуса - минимални , максималните , ще са над 0 градуса над цялата страна.


Над източна България
През нощта се очаква валежи от дъжд над източните части от страна , има условия за образуване на поледици.
Над Стара планина се очакват интензивни валежи от сняг , възможно е утре снежната покривка над Горнотракийската низина да е около 0,5-1 мм










неделя, 8 декември 2013 г.

Силни ветрове , ще връхлетят България отново ! 9.12.2013г



Идната седмица , ще започне с студено утро , но приятни температури , все още вятъра , ще е слаб на места поривите , ще са до 20 км/час. Времето , ще е с разказна облачност , която в последствие , ще се уплътнява.  Вятъра , ще духа от северозапад и ще се усилва , привечер над северозападна и централната част от Дунавската равнина , поривите  , ще достигнат до 45 км/час Късно вечер валежи от сняг , ще обхванат центрираните части от Стара планина и някой района на централна България. Над по-ниските райони опасността от поледици е голяма , очакват поледици да се образуват над В.Търново , Търговище , районите около С.Загора , Ямбол и Варна.

Вторник

Над цялата страна , ще е много ветровито предупреждението е от втора степен за опасни силни пориви на вятъра до и над  60 км/час

събота, 7 декември 2013 г.

Времето за 8.12.2013г.


Урагани ветрове се очакват през тази нощ и утре през деня , времето , ще е много студено на места температурите ще са около - 5 - 9 градуса , максималните до -3 , над южните част , термометъра , ще показва стойности около  3 градуса .

Най-ветровито , ще е над Дунавската равнина , скоростта на поврите на вятъра ще са от 50 - 80 км/час. Над цялата страна , ще е ветровито.


През идната седмица най-опасно , ще е времето в вторник , навсякъде скоростта на ветровете , ще е над 50 км/час , степента обявена за сега е втора

петък, 6 декември 2013 г.

Предупреждение от първа и втора степен за опасни ветрове - 7.12.2013г.



Днес , ще е един от най-ветровитите дни от началото на есента , скоростта на ветровете , ще варира от 20 до 60 км/час.
На много места са издадени предупреждения за силни ветрове от първа степен , а над високите върхове скоростта на ветровете , ще е до 70 км/час. Причината е преминаването на мощна изобарана  долина или на кратко студен фронт , който ще понижи температурите у нас и , ще донесе мощни ветрове над Дунавската равнина и Горнотракийската низина. Ветровете , който ги наблюдаваме у нас , са причинени от мощният циклон , който нанесе огромни щети над северните райони на  Европа се изтегля на североизток- изток към Москва , но системата е толкова голяма , че Балканският п-в се намира във периферията му.

Ето какво представлява циклонът
 Районът , който съм оградил е центъра на циклона вижда се и скоростта на ветровете / колкото по-топъл е цвета толкова по-силни са ветровете например за района на североизточна България се очакват ветрове с скорост около 70 км/час , а над Исландия до 120 км/час.

четвъртък, 5 декември 2013 г.

Времето за 06.12.2013г.

Предупреждение за много силни ветрове над цялата Дунавска равнина

Преди обяд най-ветровито , ще е над североизточните части от страната и ще е предимно от югозапад с скорости на поривите до 40 - 50 км./час през деня над страната , ще премине студен атмосферен фронт и с усилване на вятъра над цялата равнина , ще започне да навлиза по -студен въздух , заедно с това ветровете , ще се улисат и най-ветровито , ще е над североизточна България с пориви до  50-60 км/час.
Температурите сутрин , ще са около - 5 до -1 над по южните части , дневните около - 1 до 5 градуса.

сряда, 4 декември 2013 г.

Предупреждение за силни пориви на вятъра




Предупреждение за  първа и втора степен за много силни пориви на вятъра.
Най-ветровито , ще е днес (5.12) над Дунавската равнина по-силни , ще са поривите над централните и източни части от страната , очакваните пориви , ще са от 40 - 55 км/час и ще са на отделни пулсации. През деня , ще е слънчево , възможно е да се появи висока облачност над Дунавската равнина , но облачността ще е разкъсана , вятърът , ще е от северозапад и с него , ще нахлува по студен въздух. Температурите тази сутрин , ще са много ниски и е възможно на много места да се очакват и слани , те ще варират от -7 до -3 градуса , за района на  София -5 , максималните около -3 до 5 градуса  - над южните райони.
 

вторник, 3 декември 2013 г.

Прогнози за 7-9 Декември



Тези три карти , показват степента на тревога , която се очаква да се развие през следващите няколко дена , предупреждението е от за трета степен над планките райони и втора над равнинната част от страната , скоростта на ветровете , ще е от 50. - 80 км/час , над планските върхове от 120 - 130 км/час

понеделник, 2 декември 2013 г.

Зимата идва 6-8 декември



Синоптичната обстановка за 7 декември , вижда се мощният студен фронт , който понижава температурите на Балканите и развиващата се валежна  зона над Западна България , очаква се след тази промяна , много студен въздух от Сибир да нахлува директно към нашата страна  и да понижи температурите  на много места до - 12 до -8 градуса.



Обстановката на изобарите на височина от 1 км и 5 км . Над Балканският п-в се създава валежна обстановка , над цялата страна се очакват валежи то сняг, само над югоизточните части  са възможни все още валежите да са от дъжд , очаква се да се образуват привечер  поледици над югоизточните райони.



На последната графика от модела се вижда и образуването на мощен черноморски циклон , който допълнително , ще образува по-дълготрайна снежна обстановка и силни валежи над източна и североизточната  част от страната.
Очакват се силни ветрове по-крайбрежната ивица , скоростта на ветровете , ще са около 45 - 60 км/час .


Анализ на обстановката :

Със бяло съм показал въздушният поток , който бива засмукан от циклоналната циркулация на кратко студеня въздух се предвижва над западната периферия на циклона и нахлува от запад ,по същото  време налягането се повишава и създава благоприятни условия за инверсии - ниски температури над котловините и равнините. Топлата маса ,която бива избутана от Средиземноморието се настанява над източната част на циклона и затопля районите и така контраста във температурите   е много по-висок, съответно се наблюдават  лоши метеорологични явления.