четвъртък, 31 октомври 2013 г.

Самолетните дири


Дигитална снимка на земната повърхност на пръв поглед нищо обичайно , но се вгледайте на черите който пронизват небето, какво са това ? Това са самолетните дири , който се образуват в високата атмосфера около 7  - 12 км те  са с дължна от 50 до и  понякога до 700 км.
Образуването на този феномен  предизвикан от човека , можете да намерите ето тук 
Ако сте ги изпуснали , спокойно и утре , ще има условия за подобни явления
За любителите на метеорологията ето и прогнозините карти за днес и утре
височината , която се наблюдава е 11 - 12 км / 200mb - моделът ни описва температурата

Обикновено температурата , която е под 55 градуса има условя за тези явления , понеже влажността над тази повърхност е наситена спрямо температурата и условията за образуване на перести и пересто слоести са голям.

Колкото и да звучи странно утре над северозападна и западна България дирите над тази височина , ще са най-дебели с най-голяма продължителността  ( т.е няма да се изпарят )

понеделник, 28 октомври 2013 г.

Много високи температури


Снимките са с висока резолюция над източна Европа , вижда се и аномалията която е обхванала балканите , най-високите температури са регистрирани около централна и южна  България и Северозападните райони.
Днешните температури варираха от 23 - 27 градуса и бяха с над 5 - 9 градуса по-високи от нормалните .
През следващите дни температурите плавно , ще се понижават , но ще останат високи за началото на ноември.



Статистика  на температурите на височина около 862 метра / за района около София 




ЗА района около Видин

петък, 25 октомври 2013 г.

Седмична прогноза за времето у нас 26-07.11.2013

През следващите 13 дена времето у нас , ще е сравнително топло за това време от годината , но от средата на следващата седмица температурите значително , ще се понижат , но ще остане слънчево , но хладно.  Минималните така и дневните стойности , ще са по ниски от сегашните и те ще варират от -2 до 13 градуса в някой райони до 14 градуса.


Най-топлият ден от октомври , ще е 29-ти , тогава стойностите ще са около 25 - 28 градуса , най-топло ще е над северозападна България и  Горнотракийска низина.
Ето и най-топлите градове за 29-ти 
Видин - 26 
Ямбол - 26 
Русе- 26 

На много места от Дунавската равина също , ще е с много високи стойности , но след този ден температурите

 съзнателно , ще се понижат 

Температурни аномалии 

През следващите няколко дена бяхме свидетели на изключителни високи температури и много 
температурни рекорди , над западна и централната част от стария континент също температурите бяха високи 
през следващите дни температурната разтика от запада и изтока , ще е с над 10 градуса.
Студената вълна , ще се движи бавно към източната половина и след 29-ти ще премине и над нас , очакват се 
стойностите на температурите да са с  3 градуса под нормата.
Подобни явления са често явление над северните ширини. Например у нас температурите секат до 27 градуса , то 
в САЩ дневните са под 15 което е много студено за тези ширини.

На снимката са показни температуните аномалий над Европа и САЩ






четвъртък, 17 октомври 2013 г.

Идват много високи температури , за Октомври !

Данните показват , че температурата у нас , ще се повиши до 10 градуса  и температурите на много места , ще надминат 25

Тези летни стойности , ще ги очакваме след няколко дена , максималните за 23 - ти , ще са от 24 до 28 градуса , за района на София около 26, причината е образуването на мощен средиземноморски циклон , които , ще избутва топли въздушни маси от северните части от Африка .
Днешните аномални стойности бяха с 10 градуса , по ниски от нормалните за тази година а след 4 - 6 дена , ще са с над 7 - 8 градуса над нормата , цялата западна , централна и източна Европа , ще претърпят това повишение , именно тази вълна , ще се движи на изток към нас. По-същото време голяма аномалия , ще обхване пък САЩ , много ниски температури , ще се настанят към п-в Флорида и цялата източна част от САЩ.

Миналата година по това време , температурите у нас бяха с от 20 - 29 градуса , подобни аномални за преходните сезони са нормални ! Понеже  теченията , който определят климата у нас са все още на границата и влиянието им е голямо , по същото време от север се спускат по мощни студени арктични течения , който допринасят до големи и разядки изменения в температурата.


На графиката са показани температурите , регистрирани през 2012 и 2013 
Прогнози за 14 дена напред

  

сряда, 16 октомври 2013 г.

Времето в България , днес 16.10.2013г. и утре 17-ти .10.2013г.


Започналите от запад слаби валежи , ще се предвижат на изток към централната част от страната заедно с валежите , ще нахлува по студен въздух , предупреждение от първа стоене ЗА силни ветрове до 50 км /час, са издадени над северозападна и централната част от Дунавската равнина. Районът около Карпатите валежите , ще са най-интензивни там е и предупреждението от втора степен за локални извалявания до 40 мм.


До края на деня валежите , ще обхванат и Софийско и южна България на места са възможни слаби гръмотевични бури.
Най-интезивните валежи за последните 6 часа са били над Северозападна България до 15 - 20 мм

Времето за 17-ти Октомври


Над почти цялата страна времето , ще е облачно с валежи от дъжд и силни ветрове , най-силни ще са ветровете и валежите над източната част от страната , там са валидни два кода за опасно време , предупреждение от първа степен  за силни ветрове до 50 км/час и от първа степен за интензивни валежи , на места предупредени от гръмотевици !
Над западната част от страната температурите , ще се понижат с над 4 - 8 градуса  , максималните за района на София , утре ще е до 12 - 14 градуса , минималните до  8 градуса , за районите с по-сили ветрове , температурите ще са от 12 - 14 градуса  , минималните,  ще варират от 4 - 10 градуса . Най-топло , ще е над Горнотракийската  низина до 17 градуса .

понеделник, 14 октомври 2013 г.

Времето сега 14.10.2013

Силна гръмотевична дейност се развива сега над  София и Софийска област , очакват се проливни валежи на много места около града , възможни са и силно пулсации до 45 - 58 км /час
Интезнивността на бурята е от 14 - 23 мм /час


Радарни снимки на буреносната система , която се предвижва към столицата.
Дейността е нова , т.е системата е силно интензивна за кратък период, подобни системи са много опасни , понеже са малки светкавиците падат на малка територия !


Данни с местоположението на мълниите в реално време , можете да намерите в сайта www.weather-world.hit.bg

Времето у нас за 14 дена

През изминалите няколко дена времето у нас значително се подобри. Температурите у нас се повишиха с над 5  градуса , на много места достигнаха до 24 - 27 градуса.
През следващите дни температурите у нас , ще се понижат с няколко градуса очаква се да преминат сери от слаби циклони , но веднага след тях температурите , ще се повишат до 25 градуса отново .

Минималните и максималните стойности у нас за период от 14 дена 
Съзнателно захлаждане се очаква след 25-ти когато температурите , ще се понижават всеки ден с 2-3 градуса .
На графиката се вижда и голямото затопляне , очаква се именно тогава температурите  ще  достигнат до 28 на места в южна България , не са изключени и дневни мъгли над Дунавската равнина , но те ще са на по-малко места 


вторник, 8 октомври 2013 г.

времето у нас , идват високи температури за този месец !

необичайно високи температури за октомври се отвят през тази с следващата седмица !
Температурите , ще се повишат с още 4- 8 градуса и на много места , ще надминат 22 градуса , тези стойности , ще са с 4 - 8 градуса по високи от нормалните , което ни показва , че ще преживеем , нова аномалия.




диаграма на температурите за периода от 8 до 21 октомври , данните за периода от 14-21 октомври са с точност около 64-70% , понеже прогнозата става дългосрочна.
и


двете диаграми са за 12 ти и 18 октомври , вижда се повишението на температурите , който са с над 10 градуса над нормалните за този месец , аномалията се компресира от по-ниските стойности над западна Европа , причината за повишението у нас е многоцентрова област на ниско налягане и свързаните с нея валеж , времето у нас ,ще е променливо с валежи на места , възможни са и гръмотевични бури , температурите у нас на места могат да достигнат и до 30 градуса.


четвъртък, 3 октомври 2013 г.

Температурни аномални


През изминалите няколко дни температурите у нас паднаха значително , както се вижда на карата , най-голями понижения са над България и Румъния , понижението е с над 10 градуса под-нормата.

На картите се вижда голямото понижение , което доведе до снеговалежи над северна България.
През следващите няколко дена у нас температурите , ще се повишават , максималните ще бъдат до 20 градуса. 

На диаграмата са показни минималните и максималните температури от днес до 16-ти.