неделя, 28 юли 2013 г.

Понеделник един от най-горещите дни от това лято



Предупреждения за високи температури за Северозападна България и районите около Сандански , С.Загорорско  и Ямболско. До 38 градуса !

Днес , ще е изключително горещ ден , на много места температурите с  лекота , ще надминат 35 - 38 градуса  , възможни са стойностите да са до 40 градуса.
Температурният ход на дневните температури ясно се вижда , че на почти цяла България температурите , ще са над 36 градуса.
Най-топлите отново , ще са Видин , Сандански , Петрич и Ямбол ....
Дневната температурата  за София , ще е над 35 градуса , но в модела не е включена.


Кликнете за по голям мащаб




Обхванала е районите над Централна Европа , чак до Балканските страни , тя е част от мощен пренос на горещ въздух настанали се над Северна Африка , който е над 45 градуса. Причината за това избутване на горещ въздух е , мощното засмукване на циклон , който се намира над Исландия. Странно е фактор , който предизвиква лошо време да предизвика този мор у нас.
Ето и прояснението

Всеки знае от училището , че ветровете по спираловиден път се предвижват към центъра на циклона , нещо подобно се случва , но в големи  мащаби , сухият и горещ въздух бива засмукан и изтласкан на изток , а на негово място е заменен от по хладен въздух. Тази циркулация предизвиква обмен на влага и топлина към центъра на циклона засилвайки периферията ето затова над Франция и Германя бушуват мощни бури , а само на 500 км на запад например е слънчево и топло .


Няма коментари:

Публикуване на коментар