четвъртък, 27 февруари 2014 г.

Времето у нас за периода от 28-ми до 2-ри март


През следващите няколко дена , времето у нас ще остане топло за края на февруари и началото на март , дневните температури над Дунавската равнината , ще са от 10 до 13 градуса. Над останалата част от страната температурите , ще са малко по-високи от 10 до 14 градуса , минималните температури , ще са от -2 до  5 градуса, по-студено , ще е над Дунавската равнина.

През следващите няколко дена атмосферата над страната ни , ще е леко неустойчива  , очакват се валежи от дъжд главно над южните райони , очакват се и конвективни валежи над югозападните и югоизточните части не са изключени и слаби гръмотевични бури над останалата част от страната.
Валежите , ще са по-интензивни след 1-ри март , причината е многоцентрово ниско налягане разположено над Италия , очаква се системата да се разширява и да обхваща и Балканите , през следващите дни България , ще бъде обхваната от периферията на циклон , които бавно , ще се предвижва към нас , времето постепенно , ще се влошава.

сряда, 19 февруари 2014 г.

Времето за 20.02.2014г.

Специално  изготвена прогноза за г-н Божидар


Сутрешните температури над Дунавската равнина , ще са ниски от 3 до 7 градуса , по-хладно ще е над североизточна и югоизточна  България с стойности около 5 градуса . През деня времето , ще е с висока облачност, постепенно уплътняваща се , температурите над цялата страна , ще са високи с интервал от  15 - 20градуса .
През деня , ще се появи умерен вятър над северозападните и югоизточните райони , но температурите , ще останат високи през целя ден. Днешният ден , ще е  най-топъл  от топлата поредица обхванала страната ни.
През следващите 24 часа времето у нас , ще влошава

 На 21-ви най-топло , ще е над Дунавската равнина или по-точно над централните части от нея  , температурите над Ловеч и Плевен , ще са около 15 - 19 градуса , над цялата страна температурите , ще са под 17 градуса. Топло , ще е и над Пловдив около 17 градуса


На 23-ти над западните части от страната температурите , ще се понижат и на много места от западна България , ще паднат валежи на височина от 1000 метра , валежите ще са от сняг.


 

Времето сега в 12 часа 19.02.2014г.

В този момент най-високата температура у нас за 12 часа е над Благоевград и Софийската котловина около 15 - 17 градуса , по-студено е над Горнотракийска низина и Дунавската равнина около 6 - 14 градуса.


Причината за тези ниски температури са мъглите и ниската слоеста облачност , но до края на деня ще се разсеят , максималните температури за София - 20 градуса , Благоевград , Пловдив и Стара Загора около 17-19 градуса , по-хладно , ще е над северозападните райони до 15 градуса.
 
На картата са показни температурите според Европейският модел , карата е за 12 часа и сами виждате ниските температури ( със светло синьо )   отговора на температурите  5 - 7 градуса , със зелено са показни температурите около 10 - 15 градуса.

По-късно през деня , ще бъдат представени и точните температури , регистрирани от сателитните анализи.  

понеделник, 17 февруари 2014 г.

До края на месеца Балканският п-в , ще е с аномални температури !

От началото на този месец страната ни е разделена на по-топла южна част и по-студена  северна  част какво , ще рече това ?
На север от Стара планина температурите са значително по-ниски от южните поради гъстите мъгли  , но с повишаването на минималните и максималните температури този ефект постепенно става незначителен.
На тази карата са показани аномалните температури над Европа , сами можете да анализирате обстановката над Балканите , температурите са с 12 - 16 градуса по-високи от нормалното за този месец , което е видимо - февруари е най-студеният месец , но тези дни се превърна  по-топъл и от януари .
Според изгледите за 14 дена напред съществено застудяване не се очаква ( има се в предвид температури под -5 градуса ! ) 

Днешните температури  (13 часа)


Навсякъде температурите у нас бяха над 15 градуса най-топло беше над Софийската котловина , североизточна България , северозападна България.
Топло беше и над Пловдив , Пазарджик и Сандански

събота, 15 февруари 2014 г.

Времето над Европа и България (16 ти февруари )


Компютърно изображение генерирано от ECMWF - на кратко Европейски модел ни показва движението на циклоните 1, 2 и 3 над Атлантическият океан , сами виждате , че циклоните избутват топъл въздух встрани и по този начин оказват влияние на топлата ни зима у нас и на Балканите , интересното е че нова буря , ще удари Великобритания до 24 часа , и веднага след това нейното място , ще заеме Циклон 3 - на снимката са отбелязани имената на циклоните.


Времето у нас
През следващите 7 дена , времето ще е приятно и , ще топло за сезона , именно тази аномалия , ще се захранва от серията силни вихри , които ще връхлетят северозападните части от Европа през следващите няколко дена.


На модела се вижда и топлото време осигурено от устойчивата въздушна маса над цялата централна и източна част от Европа именно тази маса , ще осигури топлите дни до края на тази седмица.
Утре се очакват слаби мъгли над Дунавската равнина , но те бързо ще се разсейват

петък, 14 февруари 2014 г.

19- февулари , ще е най-топлоят ден от тази година до 23 градуса


Колкото и да не ви се вярва 19.02 се очертава наистина много топъл за този месец особено за февулари , температурите на много места , ще са над 20 градуса най-топло , ще са котловините и Дунавската равнина също и Горнотракийска низина. Места с мъгли , ще са малко , ако има мъгли до обед , ще са се разсеели.
След този ден се очаква леко застудяване ........

Нов силен циклон , ще връхлети Великобритания до 72 часа



На снимката се вижда  циклоналната дейност , която се развива над северното полукълбо или по-точно над Атлантическият океан. Снимката е направена днес , показани са със стрелки движението на циклоните : Циклон 1 и Циклон 2 , те представлява  силни бури със скорост на поривите до 130 км/час , бурите се  движат на североизток и двете системи са " родени " над  САЩ . Обикновено бури с такъв мащаб имат влияние и над нашата страна , топлото време което наблюдаваме сега  е причинено именно от тези вихри - тоест те избутват топла въздушна маса от Африка към Балканският п-в ( все пак много зависи местположението на бурите и на антициклоните ! ).

След 12 часа Циклон 1 , ще се намира над Скандинавският п-в  носещ силни ветрове и силни снеговалежи. Днес именно този циклон донесе силните валежи над Великобритания  и за първи път предупреждението за торнада над южните части!

Това което се вижда тук е скоростта на ветровете , който връхлитат южните части на Англия , скоростта на поривите близо до градовете е над 80 км/час

През следващите 72 часа Циклон 2 , ще се приближи до Великобритания и е възможно да е втората силна буря за тази седмица , но най-интересно е безобидната облачност , която се очакват да се превърне в нов силен циклон  т.е честа се пада на Циклон 3

сряда, 12 февруари 2014 г.

До 170 км /час ветрове , връхлетяха Великобритания

Сателитна снима (15 часа UTC) се вижда центъра на циклона , който връхлита северните и централни части от Великобритания или по-точно над западното крайбрежие  , поривите са със скорост над 150 км/час ,но постепенно губят силата си с навлизането в сушата.
Според автоматизираните станции най-силни са поривите над района Blaenau-Ffestiniog  до 170 км/час!
Уеб камери
http://www.ceredigion.gov.uk/index.cfm?articleid=994
http://www.fhc.co.uk/weather/images/me_huge.jpg 



















CLICK THE PICTURE to visit the Leasowe Lighthouse websitePhoto: Llys y Brenin webcam




Температурите над цялата страна , времето сега (15 часа )


Температурите над цялата страна за 15 часа , отново най-студено е над крайните северозападни райони , дневните температури там,  едва , ще достигат 14 градуса.
Най-топло за изненада на всички е Софийска област и югоизточните части от страната с температури до 19 градуса.
По-ниски са температурите над планинските котловини от югозападните части от станата и северозападните райони.
Облачността през деня , ще се уплътнява главно над западните райони и се очакват валежи от дъжд над западните и северозападни райони , през нощта валежите , ще обхванат и централните райони , но ще са локални на малко места

понеделник, 10 февруари 2014 г.

Топла нощ се очаква западна България


Температурен анализ за 19 часа .....

Най-топло е сега над Софийското поле и районите от югозападна и югоизточна България дори сега температурите са над 10 градуса .  Обикновено големите градове повишават температурите на въздуха с 1 - 2 градуса и този феномен се наблюдава сега над София.
Сами виждате , че температурите над София са с 2 градуса са по-високи от околните села от Софийското поле.
Най-студено отново са северозападните райони , температурите сега са около 5 - 6 градуса , по-студено е Видин и Лом.
 

неделя, 9 февруари 2014 г.

Температурите сега ( 16 часа ) за България


(температурите са приблизителни ) 

Това са темперирате според сателитните наблюдения за 16 часа Българско време  , сами виждате температурната разлика от северна и южна България , най-топло  е било днес около Бургас  , най-студено над северозападните  райони или по-точно Видин и Лом , термалните снимки показват , че   температурите  над Видин и Лом  са се задържали ниски поради мъгливото време или ниската слоестата облачност попречило за затоплянето на атмосферата.
Забележете температурната разлика от Кула и Видин - според данните сега над Видин има радиационнална  мъгла :)


Времето сега 9-ти февруари 2014



Оградените области със син цвят са районите където се очакват следобедни валежи , над цялата западна и северозападна част от страната времето сега е с променлива на места разказна облачност не са изключени валежи от дъжд на места дори придружени  от гръмотевици!
Над останалата част температурите са от 11 до 19 градуса най-топло са югозападните и югоизточни части от страната , температурите там са до 19 - 20 градуса , времето ще е слънчево.
Температурите над цялата страна са от 10 до 20 градуса , най-студено е над северозападните райони от 5 до 10 градуса !  

четвъртък, 6 февруари 2014 г.

Отново отрицателни температури за Дунавската равнина



Температурите за 21 часа ....
На север от Стара планина температурите са значително по-ниски най-студени са отново северозападните и североизточните части от страната , най-топли отново са югозападните и югоизточните части , температурите на север са от -5 до - 8 градуса , на юг от Стара планина са около 0-лата


През деня времето , ще е с без съществена промяна над Дунавската равнина температурите , ще останат под нулата , възможни са мъглите да се вдигнат  , но Слънцето трудно , ще пробива ниската слоеста облачност , която е обхванала почти цялата равнина. Над останалите части от страната времето , ще е по-топло и е възможно да има слънчеви часов.
През следващите дни температурите у нас , ще се повишат и на много места , ще е слънчево !

понеделник, 3 февруари 2014 г.

Силни снежни бури над Италия












 (Dolomites, NE Italy).


 

На карата се вижда и моделът , който ни показва повече от 90 см , точната дълбочина е над 1.5 метра , на този линк са точните координати в google maps 
https://www.google.bg/maps/preview/place/dolomiti/@46.535049,13.0112033,6z/data=!4m2!3m1!1s0x4778435ff9d21431:0x674f270783f8d9bb 

Времето - 04.02.2014г.

На карата са оградени областите , където се очакват силни пориви на вятъра , скоростта на ветровете ще са до 50 км/час , но усета за студ , ще е осъзнаем поради тези пориви .
Най-силни , ще са ветровете около София , температурата на много места южно от Стара планина ще са положителни около 2 - 4 градуса , по-студено ще е над Дунавската равнина , не са изключени и целодневни мъгли , на юг от Дунавската равнина времето , ще е слънчево.

Причината е   разширяващ се антициклон , който започва да определя времето на балканите. Зимните антициклони обикновено носят застудяване. България , ще е разделена на две части на север от Стара планина - където температурите ще са под-нулата , ще е студено и хладно- на юг температурите , ще се повишават.
    

събота, 1 февруари 2014 г.

Времето за днес , 2.02.2014г.

Днес времето , ще е с променлива облачност на места ще е разкъсана , температурите на много места , ще се повишат и ще са от 5 до 0 5 градуса - максимални , минимални от 0 до -8 градуса!
Най-студено отново , ще са крайните северни райони , очакват се и слаби снеговалежи над Дунавската равнина , температурите там през целя ден , ще са отрицателни , минималните ще са от -10 градуса ,максималните до -2 градуса
Подробности за всички градове


http://weather-world.hit.bg


Предупреждение за силни ветрове 01.02.2014г.


На карата са отбелязани районите където вятърът този следобед , ще е най-бурен , очакват се пориви до 70 км/час. Очаква се усилване на вятъра и над Дунавската равнина , около бреговете на р Дунав , скоростта на поривите там , ще варира от 50 - 60 км/час , при тези стойности усещането за студ , ще е доста съзнателно
Възможни са слаби валежи от сняг , над Софийското поле , през следващите дни времето у нас ще се затопля !