събота, 29 юни 2013 г.

Прогноза за 30 Юни




Циклон в височина , ще осигури нестабилното време над цялата страна. Валежите , ще са продължителни  и обилни главно над цялата североизточна и централна България . 
Над  северните и източни райони е обявен 2-ра степен за конвективни извалявания до 20 - 40 мм.


По сериозно , ще е над Румъния бурите там , ще са по-силни и по-опасни !

Обстановката сега ( в реално време ) за 29.06.2013г.




Радарна снимка от 17:50 мин. С черно са оградени провините валежи , със червено бурите който , ще се засилват и е възможно да са придружени от градушки . Системата се предвижва на север към Стара планина  очаква се дейността да се засили към Дунавската равнина ! 



======================================================================


Към 17 : 05 - 17:15 мин. Радарно изображение на мощен мезоциклон формиращ се близо до гр. Септември и Пазарджик ! Бурята е сравнително силна и е придружена от силни низходящи ветрове възможно е слаб смерч или облак хобот , но с сигурност е сравнително силна бурия ! 

========================================================================





Развитието на системата след 12 мин. Засилват се бурите над Родопите и Рила , силен дъжд вали и над София ( районите на Студентски град  и гара  Подуяне ) Валежите са около 12 - 24 мм/час .

Предупреждение за силни бури над районите около Пловдив и Пазарджик ! 

=======================================================================


Последната радарна снимка ни показва развитието на проливните валежи над Родопският масив и районите около  Рила и Пирин . Бурносна система се предвижва на север към Пловдив , Пазарджик и Септември .
Очаква се над тези райони да се образуват силни бури.

Силен дъжд вали сега над София и Благоевград. 



петък, 28 юни 2013 г.

Прогноза за 29-ти юни


Предупреждение за силни бури от 2-ра степен над Софийска и районите около  Родопите и югозападна България . По-голяма е вероятността за образуване на силни бури над Сърбия 
Атмосферата продължава да е нестабилна над западните части от страната и източните части от  Сърбия.Температурите тръгват нагоре най-високи , ще са над Горнотракийската низина и Дунавската равнина 

четвъртък, 27 юни 2013 г.

Валежите днес и сега (26.06.2013г.)


Силните валежи са над Пазарджик , Септември , Троян и Ловеч , над тези райони е възможно валежите да са проливни придружени от гръмотевици и временно усилване на вятъра.
Обстановката , ще се премества бавно на изток към Пловдив , но интензивността , ще отслабва .

Прогноза на времето за 28.06.2013г.



Температурите утре , ще се повишат със 2-3 градуса.Най-топло , ще е над източна България и Дунавската равнина.

Температурата за  Видин  - 28 , Лом - 29  , Русе -29 , Добрич - 29 , Варна - 30

За София - 26 градуса .



Интензивността за бурите утре , ще са съсредоточени  главно над източна България , очакват се да се развиват буреносни системи от 2-ра степен. По-слаба е вероятността за западна България 

вторник, 25 юни 2013 г.

Прогноза за времето за 26-ти юни 2013г.

Времето днес , по нестабилно , ще се запази над централните и източни райони със развитието на по-мощна конвективна дейност . Степен 2 ( червен цвят ) за североизточните части от страната и районите около Пловдив , възможни са отделни бури над Ямболска област . По сериозно , ще е над Румъния бурите там ще са сравнително опасни от 3-та степен и ще са мощни суперклеки на много места там ще паднат градушки и обилни валежи.

Температурите  на много места ще се понижават , но ще останат сравнително високи над източна и югоизточна България до 33 градуса .

Бурите над България за 26.06 2013г.



Бурята се предвижва към С. Загора


Сателитна снимка на бурите над централна и североизточна България - със жълто са оградени застрашените райони от силни валежи до 10 - 20 мм . 
С червено са оградени районите застрашени от силни валежи и силна едра градушка и силни валежи до 30 мм / час - валежите , ще са краткотрайни , но много обилни .
Предупреждения за С. Загорска , Ямболска област за нощни валежи възможни са и бури  

времето за 25.06.2013г.

Силни бури се очакват днес  над Северозападните и централни райони от Дунавската равнина , обявено е степен 3 за мощни бури над Видинска , Ловешка и Пловдивска област. През деня , ще е много топло със температури около 28 - 33 градуса ,сериозни бури се очакват над централните части от страната , причината е многоцентрова циклонална дейност над източна България и нахлуващ от запад периферен циклон на височина от 700 - 600 hpa , който ще осигури неустойчивото време над централа и източна Европа.


четвъртък, 20 юни 2013 г.

Времето у нас 20.06.2013г.

Днес  атмосферата  , ще е сравнително стабилна , но на места се очаква образуването на купеста-облачност. Валежи се очакват над планинските  райони и югозападна и североизточна България не са изключени валежи и над северните райони.

Условията за образуването на вътрешни бури са благоприятни над южните райони от Балканският п-в , главно над югозападна България.



сряда, 19 юни 2013 г.

Температурите за 19-ти юни 2013г.

Най-топлите градове за днес са :

37 °C
Sandanski
36 °C
Vidin
35 °C
Plovdiv
35 °C
Ivailo
35 °C




Pleven


Опасното време продължава и утре , но се очаква на повече места да се развиват              купесто-дъждовни облаци и съответно да превали на много места.

Според източници температурата над Видин е стигнала до 40 градуса.

Рекордно топъл , днес е бил и Пловдив.

UV - index \

за утре 20-ти юни



Стойностите са много високи от 9 до 12 , тези стойности са опасни за здравето на човека , опасността за топлинен удар е висок при високи стойности на UV-index-a


Информация за 19.6, 12 часа.

- UV-индекс - 9;
Допустимо време за престой на слънце- 19 мин.


Информация за 20.6, 14 часа.

- UV-индекс - 10;
- Надморска височина- 500;
- Условие- море, плаж;
- Тип кожа- силно чувствителна.

Допустимо време за престой на слънце- 18 мин.
Използвайте предпазно масло с номер 7.






Ултравиолетовата (UV) радиация е част от електромагнитния спектър, излъчван от Слънцето. Лъчите на слънцето съдържат видима светлина, топлина и УВ радиация.
Всеки е изложен на UV радиация от слънцето, а се увеличава и броя на хората, изложени на изкуствена радиация, излъчвана от различни индустриални, търговски или козметични източници.
Зоната на ултравиолетово лъчение покрива вълните с дължина от 100 до 400 nm, разделени в три честотни ленти:
  • UVA (315-400 nm)
  • UVB (280-315 nm)
  • UVC (100-280 nm)
При проникването му в атмосферата, голяма част от UV лъчението се абсорбира. Цялата UVC и близо 90% от UVB радиацията се поемат от озона, водните пари, кислорода и въглеродния двуокис. Преминаването на UVA радиацията се влияе много по-слабо от атмосферата, затова достигащата до земята УВ радиация е съставена от UVA и съвсем малко UVB лъчи.
UVA и UVB са от огромно значение за здравето на човек. Малки количества УВ са съществени за производството на витамин D в организма на хората, но прекомерно излагане на УВ облъчване може да доведе до остри и хронични здравни ефекти върху кожата, очите и имунната система.
--

вторник, 18 юни 2013 г.

Времето за България -19.06.2013г.

Предупреждение от 1 -ра степен за незначително образуване на купести облаци и за слаби валежи от дъжд са издадени за районите ; Североизточна  ,южна и северозападна България . Възможно  e  привечер да превали слаб дъжд на места придружени от гръмотевици - бури не се очакват.
Предупреждение от степен 2 за по-силни валежи са издадени над североизточна България около Добруджа за вечерни краткотрайни валежи възможни са на места да са съпроводени от буреносна дейност.



Предупреждение за високи температури :



Оградената област представлява районите където се очакват температурни  рекорди или температурата , ще надмине 38 градуса !



Опасни жеги !



Температурата  до този момент

Ловеч
Daily Weather History Graph

София
Daily Weather History Graph

Подобна информация за температурите над по-голямата част от страната , можете да намерите в сайта www.weather-world.hit.bg / България 5 дена /


понеделник, 17 юни 2013 г.

Предупреждение за високи температури от 33 - 38 градуса


Предупреждение за много високи температури над цялата част от Балканите температурите на много места , ще преминават 33 градуса за района на Видин ,  Лом , Белене и Русе температурите ще преминават 37 градуса.
Също С.Загорска , Ямболска и Благоевградска  област температурите ще преминават 37 градуса.

На карата са показни местата където температурата , ще надминава 34 градуса.

Хубаво е да не подценявате жегите. Метеоролозите съветват около 11 - 17 часа да се избяга стоенето на слънце .

Данните на UV-Index  над Страната
 


Индексът на биологически активната ултравиолетова радиация при ясно небе се изчислява по средния за България модел за зададената дата и час. На базата на този индекс се изчислява допустимото време за престой под преки слънчеви лъчи без предпазни средства, като се отчитат зададените по-горе тип кожа, надморска височина и наличие на условия за отражение-сняг, пясък, вода. Предлага се минимално допустим защитен фактор на слънцезащитен крем, който позволява безопасен престой два часа.

петък, 14 юни 2013 г.

warning of severe storms 14.06.2013 / 20:30 UTC + 3 /


Значителни опасни бури са се насочили към Плевен и Ловеч. Бурите , който са заградени със червено са придружени от градушка и силни проливни валежи , скоростта на поривите на ветровете са над 80 км/ч. Бурите от този тип отражаемост( на радара ) , са опасни и са придружени от много интензивна гръмотевична дейност. Бурите заградени със черен цвят , са малко по-слаби , но имат вероятност да се развият и да придобият силни ядра. Системата се движи на юг, активността й ще е до 12 - 3 часа през нощта. 

четвъртък, 13 юни 2013 г.

Силна бурия връхлетя Ловеч 13.06.2013


Системата от бури се движи на югозапад към София , мощна бурия връхлетя Ловеч. Буря приближава и Ботевград ! Възможността за силни бури през следващите 1 час са за Софийска област и районите около  Враца и Монтана .


Отделно от системата са развиващите бури около Плевен, през следващите часове активността им ще се увеличи , но до полунощ , ще утихнат .

сряда, 12 юни 2013 г.

Времето над България за 13.06.2013г.


 Интензивността на гръмотевичната дейност , днес ще е над източна и централна България , там се очакват и най-високите стойности на конвективната енергия. Развитието на бурите там, ще започне около обедните часове , но няма да са много силни , по-късно през деня бурите, ще се групират и ще се движат на югозапад. Очакват се по-сериозни да са над районите около: Русе и Плевен , Ловеч и В. Търново . Също и над Пловдив , Ямбол по късно през деня ще обхванат и Пазарджик. Изцяло дейността ще е разделена на две бурите на север от стара планина ще се движат по подножието и на юг ще се движат към Родопите .

Времето за 12.06. 2013г.











Силна бурия се насочи към Ямбол движи се на югозапад , възможността да връхлети града е над 70 % за сега е придружена  от силни валежи и градушка. Размерът на градушката е колкото лешник.
Скоростта на бурията е около 25 - 30 км. Системата се състой от две ядра, едното е видимо по-силно , но до 20 мин, ще се слеят.


Другата опасна система се намира над Румъния до Catate движи се на запад към Видин , очаква се да се засили и до 1 час да премине над Видин.

Уеб камери

http://webcams.free.bg/Vidin-01-cam-View-Cental-square-vremeto-weather.htm

http://webcams.free.bg/Stara-Zagora-02-cam-Center-Panoram-vremeto-weather.htm

вторник, 11 юни 2013 г.

Мощни бури бушуват над източната част на Предбалкана


Мощни бури бушуват близо до градовете С.Загора , Нова Загора , Казанлък , Калофер и Сливен. Бурите , ще продължат и през нощта , но ще започнат да затихват.Възможно е част от системата да достигне и Ямбол , но няма да е толкова интензивна дейността.

Времето за 12.06.2013г.







Днес над цялата страна се очакват развитие на мощна купесто-дъждовна облачност главно над западната , северна България , ще се развиват бури , но и по черноморитето не са изключени бури от 2-ра степен. Над цялата страна е обявен степен 2 за развитието на бури. Бурите , ще са придружени от гръмотевици , възможността за градушки , ще са на по изолирани места .


Русе времето уеб камера панорама над кръстовище 'Кръгово'-то от блок 'Проектант', улици трафик Free-WebCamBG

След около 1  час бураностната система , която се намира около Плевен , Свищов се достигне и до Русе

Много силни бури у нас 11.06.2013г.


Радарни снимки на силните бури , който преминават над Западна България.

По-мощна бурия се очаква да връхлети София до 15 мин.
Силни бури са разположени близо до Лом , Белене , Свищов , Бяла . Около Самоков се развива мощна система , всички бури са потенциално опасни и са наситени със градоносни ядра

понеделник, 10 юни 2013 г.

Времето за 11.06.2013г.

Възможни са развитието на силни бури придружени от градушки и усилване на поривите на вятъра по време на гръмотевична бурия !

Сериозно време очаква утре над централна България.Кодът е за силни бури придружени от градушки и възможни неблагоприятни метеорологични явления например като облак-хобот  или слаби неоформени смерчове дори и торнада.

Oчакват се преноса на въздушният поток във височина да е от юг на север , което ще изкарва бурите от България . Потенциалната енергия ще е най-висока около Дунавската равнина , което ще засилва бурите , който се предвижват от по -южните части. Възможни за силни бури над сверите райони на  западна , централна и източна България. През следващите дни , ще се създаде циклонален център над западна  България , което ще осигури дъждовна обстановка над западна и централна България със често развитие  на силни бури

Мощни бури преминаха над западна България 10.06.2013г.


Радарни снимки на силните бури , който се развиха около 16 - 18 часа над западната и северозападна част от България. Бурите експлодираха и създадоха много силни градоносни ядра. Над София градушката стигна размери колкото лешник. Скоростта на поривите на вятъра достигнаха до стойности около

(актуална информация и прогноза за времето у нас и по света можете да наметете във сайта www.weather-world.hit.bg)




Daily Weather History Graph
 45- 50км/ч


Личи си разликата във температурите преди фронта и след фронта температурите около 15 часа минават 32 градуса след фронта те едва достигат 20 градуса и се понижават.

петък, 7 юни 2013 г.

Възможността за развитие на силни бури от 2-ра степен ! 08.06.2013г.

Прогнозата е съсредоточена върху дневната част от деня. Конвекцията над България , ще започне към 9 часа  до 21 часа. 
Възможността за силни бури е от 2-ра степен за локални извалявания до 20 - 30 мм / час. Очаква се бурите да са главно над планинските райони и Дунавската равнина. Очакват се проливни валежи предупреждение от гръмотевични бури , възможни са градушки и временно усилване на вята. Атмосферата , ще се стабилизира след 22 часа , когато прецесиите над страната ще намалят. 

вторник, 4 юни 2013 г.

Циклонът над България 04.06.2013

циклонна циркулация над нас , влиянието на циклона може да се види от тази сателитна снимка . Южната му периферия се образуват силни бури , защото въздухът е по-топъл и по-влажен , циклонът се   предвижват на изток ,  изавихря  въздушната маса от юг и я избутва на северозапад . Движението на бурите , ще се отклонява бавно на североизток ( зависи от височината на облаците )създавайки фронтални бури .