петък, 31 май 2013 г.

Силни бури се очакват да ударът и Северозападните райони



Радарна и сателитна снимка на бурностите системи разположени над Сърбия и България , бурите се предвижват на североизток и набират сили . Сравнително опасна е бурията разположена над територията над Сърбия очакванията са ми , че ще набере сили и е възможно да създаде подходящи условия за мощна гръмотевична бурия над Северозападна България .

Уеб камери от София

Можете да проследите бурите от уеб камерите

http://www.webcambg.com/webcams.html

http://veliko.info/webcam/
http://webcams.free.bg/
Camera Image


Силни бури се развиват във западна България



Радарно изображение на силните бури заградени със червено , очакват се тези бури да се превърнат във силни мезоклеки. Бурите заградени със жълт цвят са малко по слаби , но не са за пренебрегване . Нестабилността  над западна и централна България , ще продължи . Очакват се след часове мощни бури да се формират и над източна България

четвъртък, 30 май 2013 г.

Прогноза за времето за 31.05.2013г.

Степен 4 за много лошо- екстремно време за източна България . Възможно е бурите да са придружени от силни валежи до 45-60 мм , силни пориви на вятъра до 89 - 100 км/ч , бурите над оградена област- 4 , ще са придружени и от силни мезоциклони, възможността за слаби торадна не е малка !
Днес  след пладне над цялата централна и източна България , ще се развиват силни мощни купесто-дъждовни облаци. Налягането , ще се понижава заедно със него атмосферата , ще е нестабилна . Преноса на въздушните маси , ще е от югозапад , но след преминаването на фронта , ще е от северозапад . Температурите , ще се понижават , максималните утре за  централна и източна България около 23 - 28 градуса . Западните части температурата , ще са по ниски около 17 - 22 градуса. За София 19 'C 

През нощта атмосферните процеси , ще затихват , но не са изключени на отделни места да се формират бури . Фронталната зона , ще се изтегля на североизток към Черно море. 


Severe storm in Sofia and Svishtov



Силен проливен дъжд се изсипа преди 20 мин над столицата , дъждът е придружен от силен вятър на места. Силни бури продължават над централните и северните райони на България.

Радарно изображение на бурите , който се развиваха до този момент вижда се на снимката мощната буря , която е много опасна възможността за силна едра градушка е много висока.  Бурията е придружена от силни ветрове , силни проливни валежи и възможност за опасно високи пориви от 70 - 80 км/ч.
Системата се предвижва на североизток и губи сили .

 

Можете да прегледат видето от Свищов по време на силната буря 



сряда, 29 май 2013 г.

Предупреждение за много опасно време над България за следващите дни




GFS (NCEP): Balkan, Romania & Bulgaria, MSL Pressure, 2013052906 +36h, Th 30.05.2013 18z
Извадка на най-важните компоненти за формиране на времето у нас .
Развитието на мощните купето-дъждовни облаци , ще започнат главно след 10 часа. До обяд , ще се формира мощна фронтална система , която ще се движи на изток. Системата , ще е със много мощни бури.
GFS (NCEP): Balkan, Romania & Bulgaria, Weather, 2013052906 +54h, Fr 31.05.2013 12z
GFS (NCEP): Balkan, Romania & Bulgaria, Precipitation, 2013052906 +51h, Fr 31.05.2013 09z

Валежите , ще са обилни , на места са възможни до 45 - 50 мм , на много места бурите , ще са придружени от градушки, възможни са и силни пориви на вятъра до 45 - 78 км/ч .

Още от утре времето , ще се разваля от северозапад , ще прониква студен въздух. Ще се развиват силни бури първо над западна и северозападна  България , бурите , ще се предвижват на изток към централните райони от страната.
Петък  над централна и източна България  , времето , ще е много опасно над тези райони е във сила 3 - 4 степен за силни бури. Бурите от тази степен , ще са придружени от силни буреносни системи и многоженство суперклеки , кйто ще донесат силни валежи и на много места и градушки.
Температурата , ще се понижава .


вторник, 28 май 2013 г.

Силни бури през следващите дни


Показателят за нестабилност на атмосферата.

През следващите дни времето , ще се разваля , но до петък , температурите , ще са относително високи , на места се очакват стойности около 28 - 33 градуса .

Четвъртък от запад , ще настъпи промяна на времето , ще се развита силни бури първо над западна България във последствие над цялата централна и източната част от страната през следващите дни силни бури ,ще се развиват над източна България потенциалната енергия и влажността , ще са високи.

Блога , ще се актуализира през следващите дни!  

четвъртък, 23 май 2013 г.

Силна бурия очакват Русе


На сателитната снимка са показани фронтална бурия , която се предвижва на североизток. Бурията е придружена  от гръмотевични бури,  и възможността за градушки е 35 % .

Уеб камери от бурията над Русе
http://webcams.free.bg/Rousse-03-cam-Kragovoto-Rouse-Ruse-vremeto-weather.htm
http://webcams.free.bg/Rousse-06-cam-Panoram-TV-Rouse-Ruse-vremeto-weather.htm
http://webcams.free.bg/Rousse-13-cam-city-street-traffic-Rouse-Ruse-vremeto-weather.htm

Условията днес за формиране на бури
Потенциалната енергия за Дунавската равнина е над 1000j/kg преноса на въздушните маси е от югозапад. Влажността на атмосферата във слоевете 700-300hpa влажността е около 80 - 45 %

сряда, 22 май 2013 г.

Времето за 22.05.2013г.


Перфектни условия за развитието на силни бури се очертава за днес над северозападна и централна България, преноса на бурите , ще е насочен на североизток.
Бурите , ще са по активни късните следобедни часове около 16-19 часа дори и през нощта.
Възможни са на много места над Дунавската равнинна бурите да са придружени и от градушки.
Температурата и влажността са подходящи за формиране на сина термична конвекция , която да предизвика силно оросяване и образуването на мощни бури . Сондажните снимки до 4 км ни показват , че условията са подходящи за формиране на силни бури.

вторник, 21 май 2013 г.

Камера , която заснема бурията над Габрово.

http://webcams.free.bg/Gabrovo-01-cam-Complex-Mladost-TEHTA-vremeto-weather.htm

Камера , която заснема бурията над Габрово. Бурията е интензивна със силен проливен дъжд и силни пулсации , очаква се системата да се превърне във силна клета до 2 часа

подробности и радарни снимки във сайта
www.weather-world.hit.bg
Развиващите се бури у нас започнаха , за  сега конвекцията е слаба , но очаква се привечер да се оформят и първите бури за североизточна България . Силата на бурите , ще са със отражение на радара около 45-55 dbz . Това са бури със силен проливен дъжд и възможна дребна градушка . Привечер възможността за валежи и за западна България , ще се увеличи , но степента на бурите там ще е от 1-ра степен.